Koji uređaji će izumrijeti u 2013. godini?

Foto-aparati i dekstop kompujteri su izbjegli „proročanstvo", uprkos sve većoj popularnosti smartfona i tableta
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 10:21h

CD-ROM i radio-aparati su uređaji koji će najvjerovatnije izumreti ove godine, odlučeno je na glasanju „Gadget Graveyard” (Groblje gedžeta) sprovedenom na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu početkom januara.

Foto-aparati i dekstop kompujteri su izbjegli slično „proročanstvo", uprkos sve većoj popularnosti smartfona i tableta.

Više od 1.700 ljudi - članova Instututa za elektronske inženjere, inženjera, studenata mašinstva i učesnika na CES-u - glasalo je u anketi o tome koji će uređaj najvjerovatnije da izumre ove godine.

Učesnike je na glasanje pozivao „duh" Tomasa Edisona u vidu holograma, prenosi B92.

30 godina stara tehnologija CD-ROMa dobila je 75% glasova, što i nije iznenađenje s obzirom na to da mu odavno preti nestanak zahvaljujući popularnosti praktičnijih USB fleš drajvova.

Međutim, glasači su bii više podijeljeni kad je riječ o sudbini ostalih uređaja. Radio-aparati su na drugom mjestu sa 58% glasova „za”, MP3 plejeri su dobili 55%, DVD-jevi 53% a risiveri za kablovsku televiziju 51%.

Ovo glasanje je odraz sve veće sklonosti korisnika ka online streamingu ili preuzimanju TV serija, filmova i muzike sa interneta kao činjenice da su smartfoni preuzeli uloge nekad rezervisane za radio-aparate ili MP3 plejere.

Ipak, smartfoni nisu potpuno osvojili ljudska srca i umove kao mobilni uređaji sve-u-jednom koji prave fotografije i ukazuju na pravac.

Glasači su bili optimistični kad je riječ o foto-aparatima i GPS sistemima - oni su dobili 75%, odnosno 58% „ne” glasova na pitanje da li će završiti na „elektronskom otpadu”.

Učesnici ankete su spasli i desktop računare od sahrane, jer je 62% glasalo pozitivno o njihovoj sudbini, iako tableti i laptopovi zauzimaju sve veći udio na tržištu.

Nekoliko „papirnih" stvari našlo se na vrhu liste onih koji će najvjerovatnije preživjeti ovu godinu: štampači (81%), štampani novac (74%), čak i sveske sa spiralnim povezom (64%) - što je znak da futuristički tredovi kao što je društvo bez keša ili elektronske bilježnice ostaju daleko od mejnstrima.

Galerija

Bonus video: