Vikipedija slavi 12 godina postojanja

Sadržaj Vikipedije danas je popunjen sa 24 miliona tekstova, ima oko 100.000 aktivinih korisnika, a čitana je na 285 jezika
138 pregleda 0 komentar(a)
Vikipedija, Foto: Wikipedia.org
Vikipedija, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 16.01.2013. 17:32h

Najveća svjetska internet-enciklopedija čiji sadržaj kreiraju i konstantno dorađuju korisnici - Vikipedija - proslavlja 12 godina postojanja.

Sadržaj Vikipedije danas je popunjen sa 24 miliona tekstova, ima oko 100.000 aktivinih korisnika, a čitana je na 285 jezika.

Projekat Vikipedija pokrenula je 15. januara 2001. neprofitna zadužbina "Wikimedia", koja je pokrenula i nekoliko drugih bratskih projekata - Wikinews, Wikibooks, Wikiquote...

Uređivanje dostupno svima

Možda glavni razlog tolike popularnosti ove veb-stranice krije se u tome da članke može da uređuje svako ko ima pristup internetu. Upravo zbog ove slobode sajt je podložan plasiranju dezinformacija, netačnih podataka i dvosmislenosti.

U avgustu 2007. godine, uprava Vikipedije uočila je česte izmjene pojedinih tekstova

Proteklih godina za ovu internet-stranicu često je vezana pojava namjernih ubacivanja neistinitih i besmislenih podataka.

Ipak, citiranje Vikipedije u sredstvima masovnog informisanja ali i u akademskim krugovima tokom 12 godina postojanja, postalo je uobičajeno i gotovo svakodnevna pojava. A jedan od razloga je i taj što je nedavno objavljeno da je broj ozbiljnih grešaka približan Enciklopediji "Britinika".

U avgustu 2007. godine, uprava Vikipedije uočila je česte izmjene pojedinih tekstova. Ubrzo je otkriveno da su tekstove prerađivali korisnici za koje se kasnije ispostavilo da su bili službenici vladinih agencija.

Bonus video: