Kompanija "Kaspersky" upozorava na virus "crveni oktobar"

Na meti novog kompjuterskog virusa nazvanog "crveni oktobar", su istočnoevropske zemlje iz kojih prikuplja povjerljive podatke koristeći šifre NATO-a i EU
0 komentar(a)
Kompjuterski virus, Foto: Tech.com
Kompjuterski virus, Foto: Tech.com
Ažurirano: 15.01.2013. 20:20h

"Virus je prije svega usmjeren na zemlje istočne Evrope, nekadašnje republike bivšeg SSSR i zemlje u centralnoj Aziji, mada se 'žrtve' mogu naći bilo gdje, uključujući i zapadnu Evropu i Sjevernu Ameriku", navodi u saopštenju kompanija "Kaspersky Lab".

U saopštenju se ističe da postoje "snažni tehnički dokazi da su hakeri sa ruskog govornog područja".

Virus "crveni oktobar", koji je bio aktivan najmanje do 2007. godine, prikuplja podatke šifrovane softverom koje koristi nekoliko službi od EU do NATO-a.

"Kaspersky Lab" upozorava da "crveni oktobar" može da "zarazi" i smartphon-e i prikuplja informacije o šiframa za logovanje radi probe na drugim sistemima.

Ruska kompanija ističe da je "crveni oktobar" jedinstven modul koji se skriva unutar programa "Adobe reader" i paketu "Microsoft office", a koji hakerima omogućava da ponovo dobiju pristup ukoliko je štetni softver otkriven i uklonjen.

Meta virusa su, osim diplomatskih i državnih agencija raznih zemalja širom svijeta, takođe i istraživačke, energetske i nuklearne institucije.

"Kaspersky Lab" osnovan je 1997. godine i zapošljava više od 2.300 stručnjaka i vodeća je kompanija u oblasti internetske bezbjednosti i izradi antivirusnih programa.

Bonus video: