Hakeri osuđeni zbog krađe podataka sa Sonijevog servera

Džejms Marks (27) i Džejms Mek Kormik (26), sa svojih računara su upali na Sonijeve servere i "skinuli" 8.000 fajlova
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2013. 13:25h

Britanski sud je osudio dvojicu hakera na 100 sati društveno-korisnog rada zato što su sa američkih servera kompanije Soni mjuzik ukrali riznicu neobjavljenih snimaka, uključujući pjesme Majka Džeksona.

Soni je odbio da komentariše krađu

Džejms Marks (27) i Džejms Mek Kormik (26), sa svojih računara su upali na Sonijeve servere i "skinuli" 8.000 fajlova sa neobjavljenim materijalima Džeksona i drugih izvođača sa kojima Soni ima ugovore.

Nije saopšteno koji su to izvođači, ali je navedeno da fajlovi sadrže završene i nezavršene snimke pjesama, materijale za omote i video-klipove.

Krađa je mogla vrlo skupo da košta kompaniju Soni

Soni je odbio da komentariše krađu.

Britanska Organizacija za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala je dio ukradenog materijala identifikovala kao matrice, koje se koriste za miksovanje i nasnimavanje.

Internet poznanstvo

Krađa je mogla vrlo skupo da košta kompaniju Soni, koja ima sedmogodišnji ugovor od 250 miliona dolara za izdavanje neobjavljenog Džeksonovog materijala.

Majkl Džekson je umro 2009. godine u 50. godini.

Marks i Mek Kormik su isprva tvrdili da su nevini

Marks i Mek Kormik su se upoznali preko Interneta, a uhapšeni su maja 2011. pošto je Soni alarmirao britanske službe o provali u servere te kompanije.

Dvojica hakera su se dogovarala da dio fajlova prodaju ili ponude na razmjenu, a podaci o tome su bili u njihovim zaplijenjenim kompjuterima.

Marks i Mek Kormik su isprva tvrdili da su nevini i da "ne bi uradili ništa što bi nanijelo štetu muzičkoj zaostavštini Majkla Džeksona".

Septembra prošle godine su, međutim, priznali krivicu za "neovlašćen pristup kompjuterskom materijalu".

Galerija

Bonus video: