Lazović: Ovo je posljednja godina bez PayPal-a

"Važno je istaći da je riječ o privatnoj kompaniji koja na osnovu svojih interesa i politike, samostalno odlučuje kada će neku od država dodati u svoj sistem"
114 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2013. 11:46h

Ova godina bi za Crnu Goru trebalo da bude posljednja bez PayPal sistema za onlajn plaćanja, jer su ispunjeni svi preduslovi za njegovo uvođenje, saopštio je vicepremijer i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović.On je agenciji Mina-business rekao da je Crna Gora davno uklonila sve prepreke da PayPal dođe, a zahtjev za osnivanje kancelarije te kompanije za Evropu, upućen je sredinom 2009. godine.

"Važno je istaći da je riječ o privatnoj kompaniji koja na osnovu svojih interesa i politike, samostalno odlučuje kada će neku od država dodati u svoj sistem. Razlog za ovoliko čekanje na uvođenju PayPala ne može se tražiti na našoj strani, već je politika kompanije da se taj sistem istovremeno uvede u više država iz regiona i šire", naveo je Lazović. On je dodao da će, kako sada stvari stoje, Crna Gora PayPal sistem dobiti u paketu sa još nekoliko zemalja."U saznanju smo da su Srbija, Makedonija i Moldavija, takođe ispunile sve ono što je ta kompanija zatražila od njih, a da se čeka još Gruzija, koja radi na uklanjanju spornih propisa, nakon čega više neće biti prepreka", rekao je Lazović.

Zbog toga, kako je objasnio, ne želi da precizira datum uvođenja PayPala, pogotovo što je Crna Gora ispunila sve preduslove."Uvođenje ne zavisi od nas, ali prema posljednjim najavama iz PayPala ovo je posljednja godina za Crnu Goru bez PejPala", kazao je Lazović.

Internet trgovina je već prisutnaOn je naglasio da, i pored toga što PayPal još nije zaživio u Crnoj Gori, internet trgovina je evidentno prisutna.Prema posljednjim istraživanjima koje je sproveo Monstat za prošlu godinu, 14,7 odsto građana koji koriste internet, kupilo je ili naručilo robu ili usluge putem interneta, dok je taj procenat u 2011. iznosio 10,2 odsto."Takođe, prema istom istraživanju procenat preduzeća koja su primala porudžbine putem interneta iznosi 8,1 odsto, dok je 11,7 odsto preduzeća naručivalo proizvode ili usluge putem interneta", saopštio je Lazović.

On je podsjetio i da je Direktiva Evropskog parlamenta o pravnim uslugama elektronske trgovine u potpunosti usklađena donošenjem izmjena i dopuna Zakona o elektronskoj trgovini, koji je usvojila Skupština u julu 2010.PayPal je osnovan u decembru 1998. godine i vodeća je kompanija za onlajn plaćanja i slanja novca.Kompanija ima više od 100 miliona aktivnih registrovanih računa i dostupna je na 190 tržišta. PayPal podržava plaćanje u 25 valuta.

Galerija

Bonus video: