Hrvati nakon tableta, proizvode i svoj prvi pametni telefon

M San grupa je treću godinu zaredom na vrhu liste IDC Adriaticsa 100 najvećih IT kompanija u Adria regiji. MSAN je u prošloj godini imala 246 miliona eura prihoda
7 komentar(a)
Android Market, Foto: Web
Android Market, Foto: Web
Ažurirano: 03.01.2013. 13:24h

Najveći proizvođač računara u Hrvatskoj, M San grupa (MSAN), nakon što su napravili i počeli prodaju prvog hrvatskog tableta, počinju i sa proizvodnjom prvog hrvatskog pamatnog telefona, piše Netokracija.com.

Telefon će biti zasnovan na Android operativnom sistemu, a biće, prema MSAN-ovim specifikacijama, napravljen u Kini.

U jednoj od hrvatskih razvojnih kompanija T4U, navode da očekuju da MSAN na proizvodnji pametnog telefona sarađuje i sa domaćim i regionalnim developerima. Osim toga, za njegov uspjeh, navode upućeni, bila bi poželjna prilagođenost lokalnim potrebama, bilo u privatnom ili poslovnom segmentu, što bi pomoglo da hrvatski pametni telefon ostavi traga na regionalnom tržištu.

Njihov tablet Vivax TPC-7120 veličine je sedam inča i njegova ciljna grupa su kupci koji traže tablete kao što su Nexus 7, Galaxy Tab P1000, Kindle Fire ili iPad mini, s tim što je cijena hrvatskog proizvoda višestruko niža.

Vivax tablet

MSAN proizvodi i mobilne telefone - njihovi Vivax Damia i Vivax Kypris su, navodi Poslovni.hr, klasični GSM uređaji sa podrškom za dvije SIM kartice, otključani za sve mreže.

ICT firme u regionu bilježe veći profit, crnogorske na gubitku >>>

M San grupa je treću godinu zaredom na vrhu liste IDC Adriaticsa 100 najvećih IT kompanija u Adria regiji. MSAN je u prošloj godini imala 246 miliona eura prihoda.

Predsjednik uprave kompanije Miroslav Huzjak, ranije je kazao za Poslovni.hr da je "razvoj novih proizvoda dio dugoročne strategije grupe".

"Vivax tabletom želimo da omogućimo korisnicima da kupe proizvod izvrsnog kvaliteta po pristupačnoj cijeni jer ne može ili ne želi baš svako da sebi priušti iPad", kaže Huzjak.

Bonus video: