Sony prekida proizvodnju Play Stationa 2

Iz Sonyja nije jasno rečeno da li će proizvodnja konzole biti obustavljena i za ostale dijelove svijeta
0 komentar(a)
Sony Playstation 2, Foto: Geek.com
Sony Playstation 2, Foto: Geek.com
Ažurirano: 02.01.2013. 17:22h

Japanska kompanija Sony je odlučila prekinuti proizvodnju igraće konzole Play Station 2 u Japanu. Play Station 2 se pojavio na tržištu u martu 2000. godine u Japanu, a od tada je prodato više od 150 miliona ovih konzola.

Play Station 2 je bio toliko popularan da je čak prve tri godine od izlaska Play Stationa 3 na tržište prodavan u više primjeraka nego nasljednik. Prekid proizvodnje ove konzole je pokrenuo niz glasina i nagađanja o preusmjeravanju resursa na razvoj i proizvodnju konzole Play Station 4.

Iako je prekinuta proizvodnja konzole, igre će se nastaviti proizvoditi. Procjenjuje se da je za ovu konzolu napravljeno više od 11.000 igara u posljednjih 12 godina.

Japanski zabavni i tehnološki portal Famitsu je prenio izjavu iz Sonyja, u kojoj stoji da, kada se zalihe potroše, na tržištu više neće biti novih konzola Play Station 2.

Iz Sonyja nije jasno rečeno da li će proizvodnja konzole biti obustavljena i za ostale dijelove svijeta. Play Station 2 je najprodavanija konzola svih vremena.

Bonus video: