Samsungu prijeti kazna zbog pokušaja da zabrani prodaju Applea u Evropi

Kazna od 1,05 milijardi dolara koju je Samsung platio zbog povrede patentnih prava kompanije Apple čini se kao mizerija u odnosu ovu
5 komentar(a)
Apple Samsung logo, Foto: Mashable.com
Apple Samsung logo, Foto: Mashable.com
Ažurirano: 29.12.2012. 15:08h

Kompanija Samsung mogla bi da plati kaznu od nevjerovatnih 11,4 milijarde eura zbog pokušaja korejske kompanije da koristi standard-essential patente u sporovima protiv kompanije Applea u Evropi.

Prema pisanju "Gardijana" tu kaznu bi mogla da izrekne Evropska komisija. Iznos kazne je kako se navodi 10 odsto globalnog prihoda kompanije Samsung.

"Patentni rat" kompanija Samsung i Apple traje već duže vrijeme.

Apple pobijedio: Samsung konkurentu mora da isplati milijardu dolara zbog kopiranja>>>

Sada se kazna od 1,05 milijardi dolara koju je Samsung platio zbog povrede patentnih prava kompanije Apple čini kao mizerija u odnosu na moguću u ovom slučaju.

Iako u ovom procesu ima više stavki, Evropsku komisiju je posebno zaintrigirala činjenica da je Samsung, uprkos formalnoj obvezi da licencira tehnologije u pitanju zainteresovanim stranama po FRAND (fair, reasonable and non-discriminatory) naknadi to "propustio" da uradi.

Na temelju tih patenata pokušao je i da zabrani prodaju proizvoda Apple (iPhone i iPad) u Evropi.

Apple je, kako prenosi "Gardijan" ranije dao ponudu za licenciranje tehnologija, ali dogovora sa Samsungom nije bilo.

Samsung je prošle sedmice (par dana prije nego je Evropska komisija uputila primjedbe) povukao zahtjev za zabranom prodaje Appleovih uređaja, ali ne i sudske tužbe.

Od odgovora Samsunga na prigovor komisije zavisiće i dalje akcije.

Bonus video: