Ni porodica Zukerberg ne razumije pravila privatnosti Facebooka

Markova sestra Randi je na Facebooku objavila porodičnu fotografiju i na njoj označila članove porodice
1 komentar(a)
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.12.2012. 16:33h

Mark Zukerberg i njegova sestra Randi na svojoj su koži osjetili koliko su Facebookova pravila privatnosti u stvari puna rupa, javlja britanski Telegraph.

Randi je na Facebooku objavila porodičnu fotografiju i na njoj označila članove porodice, što je fotografiju automatski učinilo dostupnom njihovim prijateljima.

Jedna od prijateljica Markove sestre, Kali Švajzer vidjela je fotografiju u svojim obavijestima i podijelila je na Twitteru. I fotografija je obišla internet...

Randi je odmah prigovorila "prijateljici" kako "ne zna kako je došla do fotografije, ali da nije kul što je podijelila sa cijelim svijetom".

Napisala je na svom Twitteru da digitalna pravila lijepog ponašanja nalažu da se osobu na fotografiji pitaju da li žele da se njihove fotografije objave negdje.

"To nema veze sa postavkama privatnosti, već sa pristojnošću", navela je Randi i izazvala brojne kritike.

Sam incident nije ništa novo. Sa takvim se problemima korisnici Facebooka susreću svaki dan. Promjene u postavkama privatnosti koje Facebook svako malo uvodi, čine zaštitu privatnih podataka pa tako i fotografija sve komplikovanijim.

Komentatori ističu da su Zuckerbergovi na svojoj koži osjetili problem na koji korisnici Facebooka stalno upozoravaju.

Možda će ovaj slučaj podstaći novu promjenu pravila privatnosti. Možda pravila ovog puta budu bolja...

Bonus video: