Usponi i padovi Facebooka: Svakodnevnica uprkos svemu

Osim konstantnog smanjenja vrijednosti dionice Facebooka, Zukerberg se tokom godine suočio i sa brojnim drugim problemima...
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 11:00h

Facebook je u 2012. godinu ušao sa velikim očekivanjima – već je bilo poznato da će tokom godine broj korisnika te društvene mreže premašiti milijardu, a zaposleni i investitori su sa nestrpljenjem čekali izlazak na berzu koju je, smatrali su neki, Facebook trebalo da pokori.

Ali, izlazak na berzu ostavio je gorak ukus za ovu kompaniju – procijenjena vrijednost od sto milijardi dolara pokazala se pretjeranom, uslijedile su tužbe protiv Facebooka, Marka Zukerberga i banaka sa kojima su sarađivali prilikom inicijalne ponude dionica, a počeli su i medijski napadi na Zukerberga koji je preko noći od simpatičnog geeka postao pohlepna cicija.

Mjesecima prije nego se njegovim dionicama počelo trgovati na berzi, Facebook je preduzeo brojne korake kako bi spreman dočekao novo doba za kompaniju – predstavljen je Timeline za korisnike i grupe, potrošili su više od 500 miliona dolara na patente (čak su neko vrijeme bili u sukobu sa Yahooom zbog kršenja patenata), najavili su trgovinu aplikacijama, a vrhunac je bila kupovina Instagrama, kompanije koja do tada nije ništa zaradila, a Zukerberg je za nju dao čak milijardu dolara.

Velika očekivanja oko Facebooka najviše su bila u vezi sa stalno rastućim brojem korisnika i velikim brojem podataka koje ta kompanija ima o njima i koje može da iskoristi za precizno plasiranje oglasa stotinama miliona korisnika.

Iako su neki analitičari upozoravali na potencijalne probleme u vezi sa poslovanjem Facebooka – npr. ta kompanija je u 2011. zaradila “samo” četiri milijarde dolara, a zabilježen je i pad dobiti u prvom kvartalu ove godine u odnosu na posljednje tromjesečje 2011, većina medija i analitičara i dalje je pumpala vrijednost te kompanije pominjući cifre veće od 100, a neki su vjerovali da će vrijednost Facebooka dostići i nevjerovatnih 200 milijardi dolara.

Umjesto rapidnog rasta cijene dionica (u koju su uložili brojni mali investitori, a neki su u nju utrošili i svoje ušteđevine), Zukerbergu, ali i svima željnima brze zarade uslijedilo je otrežnjenje jer je, nakon kratkotrajnog rasta, cijena dionice Facebooka mjesecima bilježila samo pad i u jednom trenutku izgubila više od pedeset odsto ukupne vrijednosti. Njena vrijednost iznosila je manje od 18 dolara.

Facebook je tako za nekoliko mjeseci izgubio desetine milijardi dolara i tako bacio mnoge rane ulagače u očaj i, kako je objavljeno početkom oktobra u The Wall Street Journalu, samo Mark Zukerberg je izgubio više od deset milijardi dolara, dok su zaposleni te kompanije prosječno izgubili oko dva miliona dolara.

Neki analitičari čak su išli tako daleko da su Facebookov izlazak na berzu proglasili početkom kraja ove kompanije

Osim konstantnog smanjenja vrijednosti dionice Facebooka, Zukerberg se tokom godine suočio i sa brojnim drugim problemima – nezadovoljni dioničari tužili su njega i banke zbog prikrivanja negativnih prognoza rasta kompanije, našao se na udaru brojnih grupa za zaštitu privatnosti (zbog opcije prepoznavanja lica, nemogućnosti brisanja starih fotografija, čuvanja izbrisanih podataka), većina promjena koje su predstavili na stranici izazvala je nezadovoljstvo velikog broja korisnika, a mnogi su se bunili i na brojne lažne profile na mreži.

Neki analitičari čak su išli tako daleko da su Facebookov izlazak na berzu proglasili početkom kraja ove kompanije.

Budućnost je mobilna

Sam je Zukerberg na jednoj konferenciji prije nekoliko mjeseci u San Francisku priznao da su napravili grešku na berzi i najavio da će se u budućnosti još više bazirati na mobilne tehnologije u kojima vidi veliki potencijal i priliku za zaradu.

Kako bi dodatno povećali zaradu, ekipa iz Facebooka eksperimentiše sa nekim novim opcijama koje se odnose na oglašavanje na webu i mobilnim uređajima, pa su predstavili sponzorisane objave namijenjene stranicama i grupama, a počeli su i sa testiranjem takvih objava koje su namijenjene običnim korisnicima.

Tako će korisnici koji žele da njihovu objavu vidi veći broj prijatelja morati da plate određen novčani iznos – što je takođe izazvalo lavinu nezadovoljstva i protesta dijela korisnika koji su uvjereni da je ovo prvi korak prema naplaćivanju korišćenja Facebooka.

Malo više od pola godine od izlaska ove kompanije na berzu, situacija za Zukerberga, ipak, je malo bolja – broj korisnika u oktobru premašio je milijardu, a vrijednost dionice djelimično se oporavila i sad se njome trguje po cijeni od oko 28 dolara.

Uprkos svim problemima i čestim nezadovoljstvom potezima te kompanije, broj korisnika te mreže, ali i njena važnost i dalje rastu, te su je, osim običnih korisnika, prihvatile i brojne poznate osobe (sportisti, glumci, političari), kompanije, stranke, sportski klubovi i druge organizacije koje na ovaj način komuniciraju sa svojim fanovima i prijateljima.

Facebook je postao nezaobilazni dio svakodnevice i očekuje se da će broj korisnika te mreže i dalje rasti u 2013. godini. Pitanje je na koji će način Zukerberg “unovčiti” tu popularnost i broj korisnika i opravdati velika ulaganja i očekivanja od kompanije.

Jedna od glasina koja već duže vremena kruži internetom (iako je nekoliko puta demantovana) kaže da Facebook priprema sopstveni pametni telefon i da će ga možda predstaviti već sljedeće godine – s obzirom na više od milijardu korisnika, sigurno je da mogu očekivati veliku potražnju za tim uređajem.

Galerija

Bonus video: