Novo odijelo NASA kao iz crtanog filma "Priča o igračkama"

Sa novim odijelom astronaut ulazi u njega kroz zadnji dio, a potom samo zatvori “vrata”
193 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 10:01h

Američka svemirska agencija NASA testirala je novo svemirsko odijelo, prvo od 1998. godine, prenio je portal “Spejs”.

Kako navodi “Spejs”, novi prototip je značajno drugačiji

Elastično odijelo, u bijeloj i zelenoj boji, nazvano Z-1, dizajnirano je ne samo da pomogne astronautima da opušteno manevrišu tokom izlazaka u otvoreni svemir, u uslovima mikrogravitacije, već i da se vješto kreću na površini neke planete ili drugog, manjeg tijela, poput asteroida.

Odijelo je neobično i podseća na skafander koji nosi animirani lik Baza u crtanom filmu “Priča o igračkama” (Toy Story).

Svestranije odijelo

Odijela kakva su u upotrebi za svemirske šetnje – EMU (Extravehicular Mobility Unit) - napravljena su da olakšaju izgradnju Međunarodne kosmičke stanice (MKS), a prethodna verzija korišćena je tokom misija “Apolo”. Oba modela su poslužila za određenu svrhu, a sada su kreatori Z-1 željeli da stvore svestranije odijelo.

NASA pravi i novi sistem za održavanje života, nazvan PLSS 2.0, koji bi se takođe nalazio na odijelima

Kako navodi “Spejs”, novi prototip je značajno drugačiji, a jedna od najvećih razlika je u dizajnu “zadnjeg ulaza”.

"EMU se dijeli kod struka, pa vi oblačite pantalone i gornji dio odvojeno i oni se povezuju u sredini. Sa novim odijelom, međutim, astronaut ulazi u njega kroz zadnji dio, a potom samo zatvori “vrata”, rekla je Ejmi Ros, jedna od inženjera na razvoju Z-1.

Odijelo Z-1 (Foto: NASA)

Zahvaljujući novom dizajnu, astronauti neće morati da prolaze kroz vazdušni otvor kako bi uklonili pritisak. Odijelo stoji okačeno u “svemirskom otvoru” i astronaut se prosto popne i prikači. Naučnici smatraju da su time smanjili mogućnost povreda, posebno u predjelu ramena, do kojih je dolazilo sa EMU modelima.

Fleksibilan, ali teži

NASA pravi i novi sistem za održavanje života, nazvan PLSS 2.0, koji bi se takođe nalazio na odijelima. Model “ranca” koji je danas u upotrebi osjetljiv je na kontaminaciju i brzo troši kiseonik, što astronautima otežava duže izlaske u svemir. Novi “ranac” je efikasniji i manje podložan kontaminaciji.

Z-1 i PLSS 2.0 još nisu spremni da se sjedine u jedan model, odnosno prototip, ali se naučnici nadaju da će njihovom kombinacijom stvoriti još efikasnije svemirsko odijelo.

I on je imao odijelo slično Z-1: Baz iz "Priče o igračkama

Novi skafander je veoma fleksibilan, ali malo teži. Trenutni model teži oko 45 kilograma, dok Z-1 ima 72 kg. Čak i na Marsu, čija je gravitacija jedna trećina Zemljine, tih dodatnih 27 kilograma čini značajnu razliku, ukazuju naučnici.

Novo odijelo bi trebalo da bude spremno za prvu misiju u toku 2015. godine.

Galerija

Bonus video: