Da li stiže nešto potpuno nepoznato u fizici: Špekulacije o dva bozona!?

U Evropskom centru za nuklearna istraživanja kod Ženeve nedavno su objavljeni novi rezultati , koji su doveli do sumnji da je nešto krupno prećutan
63 pregleda 10 komentar(a)
CERN-ova laboratorija u Ženevi 2, Foto: BBC
CERN-ova laboratorija u Ženevi 2, Foto: BBC
Ažurirano: 23.12.2012. 21:01h

Iz CERN-a svako malo stižu nove, potencijalno spektakularne vijesti o toj misterioznoj čestici koja bi trebalo da objasni porijeklo mase u svemiru.

U Evropskom centru za nuklearna istraživanja kod Ženeve nedavno su objavljeni novi rezultati , koji su doveli do sumnji da je nešto krupno prećutano.

Pokazalo se naime da se Higsov bozon mnogo češće raspadao u dva fotona nego što se očekivalo – dajući time nagovještaj fizike koja je u ovom trenutku van domašaja našeg razumijevanja.

Prema najnovijim glasinama, istraživači Atlasa pronašli su nešto toliko neobično, da su fizičari svemu pristupili sa visokom sumnjom.

Naime, umjesto jednog probijanja vrha u podacima, pronađena su dva.

Izgledalo je kao da postoji jedan Higsov bozon sa masom od 123,5 GeV (gigaelektron volt, mjera koju fizičari koriste za definisanje mase čestica) i još jedan sa masom od 126,6 GeV – što predstavlja statistički značajnu razliku od skoro 3 GeV.

Stručnjaci su pokušavali da otkriju da li je u pitanju greška, ali bez velikog uspjeha.

Vijesti o tome su procurile u javnost pa su se na blogovima i u naučnim časopisima pojavile glasine da postoje dva Higsova bozon, što je zamirisalo na senzaciju.

Prije četiri dana je stigao demanti.

"Podaci do kojih smo došli posljednjih nekoliko mjeseci pokazuju da nova čestica nije jednostavna, ali da je veoma nalik Higsovom bozonu", saopšteno je iz CERN-a.

Takođe je rečeno da bi u martu iduće godine moglo biti definitivno objavljeno da su stručnjaci CERN-a riješili tajnu misteriozne čestice.

Bonus video: