Novi zanimljiv crnogorski sajt o kulinarstvu

"Zovem se Vanja, i kako prekoračih četrdesetu shvatih da sve manje pitam a sve više savjetujem. Zato se i odlučih da sa vama podijelim iskustva i stare recepte..."
90 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2012. 17:01h

Domaćice koje ne znaju da spreme, recimo, sataraš ili pileću supu, neka se prihvate interneta i neka ne brinu! Nedavno kreirani sajt www.kuvajza.me nudi mnogo zanimljivih recepata, ali i drugih zabavnih sadržaja koji će ovu aktivnost učiniti prijatnijom čak i za početnice/ke.

Iako su ovakvi sajtovi u regionu i Evropi među najčitanijima ovo je, koliko je “Vijestima nedeljom” poznato, u Crnoj Gori pionirski pokušaj te vrste.

U 6 odjeljaka ovog sajta možete pronaći, kao prvo, freške recepte (oni koji su posljednji postavljeni), a zatim kuvar, koji je podijeljen u čak osam kolona - od glavnog jela, preko salata do napitaka. Tu su i “recepti prijatelja” i “interesantno” (zasad prazan odjeljak).

U odjeljku “maniri”, autorka Vanja Rajković Bojanić kaže da su recepti posjetilaca dobrodošli, te da se neće tolerisati neumjesni komentari, jer “nepristojnom ponašanju nije mjesto za stolom”.

"Zovem se Vanja, i kako prekoračih četrdesetu shvatih da sve manje pitam a sve više savjetujem. Zato se i odlučih da sa vama podijelim iskustva i stare recepte koji se polako zaboravljaju... Spoj dinamične karijere, i četiri muškarca, od kojih su trojica mali nećejedi, natjerao me je da promijenim taktiku u kuhinji. Željela sam zadržati sva ona divna jela na koje je mirisala bakina kuhinja, i mojim klincima prenijeti dio vlastitog djetinjstva. Većina mojih jela je laka za pripremu, brza, i ostavlja mogućnosti da kad dođete s posla na brzinu zgotovite divan domaći ručak, na kojem bi i mnogi šefovi kuhinja elitnih restorana pozavidjeli", kaže autorka u odjeljku “O Vanji”.

Na sajtu preovlađuju tople boje, podloga ima dezen kuhinjskog stolnjaka, a recepti su pisani “lakim” stilom, uz kratku priču o tome kako je recp nastao, za koje je vrijeme jelo pogodno i slično...

"Rinflajš je ustvari kuvano meso iz supe (ovaj put juneća rebra), korijenje iz iste supe, šargarepa, pašternjak i celer, i bareni krompir preliven sosom. Ja ipak volim pomfrit ili pečeni krompir, i meni je to više nego dovoljno za jedan obrok. Sos služi da cijeloj ovoj dijetalnoj slici da i nešto ukusa. Ja lično najviše volim “beli sos”, koji ustvari nije ništa drugo do bešamel sa dodatkom bijelog luka. Ipak u našoj porodici se odomaćio ovaj prvi naziv sa sve ekavicom koju Kobleri donesoše iz Banata", piše u jednom receptu.

Prikladno i korisno, čak i za muškog kuvara-pripravnika.

Bonus video: