"KASPERSKI" ZAŠTITA

Više od 1,5 milijardi napada na Internetu u 2012.

Kompanija svakodnevno uočava i blokira više od 200.000 novih štetnih programa, što je značajan porast od prve polovine godine
0 komentar(a)
Internet, Foto: News.cnet.com
Internet, Foto: News.cnet.com
Ažurirano: 12.12.2012. 14:04h

Antivirusni programi kompanije Kasperski Lab otkrili su i blokirali više od 1,5 milijardi napada na internetu i više od tri milijarde zaraženih fajlova tokom ove godine.

Kompanija svakodnevno uočava i blokira više od 200.000 novih štetnih programa, što je značajan porast od prve polovine godine kada je prosječno dnevno otkrivano i blokirano 125.000 štetnih programa.

Prema godišnjem biltenu "Kasperski", koji obuhvata ukupnu statistiku virusnih i sajber prijetnji za 2012, registovano je značajno povećanje štetnih softvera, karakterističnih za Mac računare, kao i prijetnji kojima je meta Android platforma.

Najniže stope zaraženosti zabilježene su u Danskoj, Japanu, Finskoj, Švedskoj i Češkoj

Oko 99 odsto svih mobilnih virusa koje je detektovala kompanija Kasperski Lab bilo je napravljeno za Android platformu, dok je identifikovano više od 35.000 štetnih Android programa.

Veb napadi se najučestaliji u Rusiji, Tadžikistanu, Azerbejdžanu, Jermeniji i Kazahstanu, dok su najniže stope zaraženosti zabilježene u Danskoj, Japanu, Finskoj, Švedskoj i Češkoj.

Direktor tima za globalno istraživanje i analize kompanije Kasperski Lab, Kostin Raju, kazao je da je ove godine primjetna jaka sklonost sajber kriminalaca ka krađi podataka iz svih uređaja koje koriste potrošači i preduzeća, bilo da je to PC, Mac, smart telefon ili tablet.

Preporučujemo za Vas