Rusija nije dobila podršku za kontrolu Interneta

Predlog da UN pomaže kontrolu aktivnosti na Internetu podržale su Kina, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati
127 pregleda 0 komentar(a)
www, world wide web, internet, Foto: Shutterstock.com
www, world wide web, internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.12.2012. 13:51h

Koalicija zemalja predvođena Rusijom predložila je pred UN-om da internet u određenim aspektima ubuduće kontroliše specijalizovana agencija u sklopu Ujedinjenih nacija. Ipak, nije dobila podršku zemalja Zapada.

“Izgleda da su se Rusi i Kinezi precijenili”, kaže američki stručnjak za sajber sigurnost

Predlog da UN pomaže zemljama članicama da kontrolišu aktivnost internet provajdera, naziv domena i adresa, podržale su Kina, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, ali su se SAD, Kanada, Francuska, Švedska i ostale Zapadne zemlje usprotivile strahujući da to može ugroziti slobodnu i otvorenu mrežu.

Agencija Ujedinjenih nacija pod nazivom Unija za međunarodnu telekomunikaciju (ITU) sazvala je kontroverzni samit prošle nedjelje na kojem je trebalo da se potpiše mulilateralni sporazum o međunarodnim komunikacijama. Sporazum, koji je posljednje izmene pretrpio 1988. sada bi imao ozbiljne posljedice po internet.

Pritisak na Rusiju

Detalji prijedloga procureli su sa prošlomjesečne pripreme za samit, a ostale zemlje izvršile su pritisak da Rusija revidira svoju antiinternet retoriku.

Nakon odbijanja prijedloga, koalicija je napustila taj plan koji se kasnije našao i na internetu.

Ipak, mnogi sastanci zaključuju se iza zatvorenih vrata, a ključni dokumenti drže se van domašaja javnosti

“Izgleda da su se Rusi i Kinezi precijenili”, kaže američki stručnjak za sajber sigurnost Džim Luis iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Razni odbori ITU sastaju se da sastave nacrte sporazuma, a krajnji rok za to je 12. decembar. Finalni tekst biće predstavljen 13. decembra, a potpisivanje je zakazano za dan kasnije.

Ipak, mnogi sastanci zaključuju se iza zatvorenih vrata, a ključni dokumenti drže se van domašaja javnosti, što je u potpunoj suprotnosti sa principima funkcionisanja interneta.

Bonus video: