U 2013. na meti hakera Mac računari i pametni telefoni

U Kasperskom navode da će 2013. obilježiti i problemi sa državnim nadzorom internet aktivnosti, kao i dalja prijetnja privatnosti korisnika
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 16:29h

Apple računari su sve popularniji, sve je veći i broj korisnika Macova, te stoga u kompaniji za internet bezbjednost Kaspersky Labs, upozoravaju da se u 2013. može očekivati sve veći broj zlonamjernog softvera, malwarea i virusa koji će biti prijetnja Apple uređajima.

U toj kompaniji navode da su hakeri u prošlosti uglavnomignorisali Mac OS X operativni sistem jer nisu htjeli da troše vrijeme na operativni sistem koji ima mali broj korisnika. Umjesto toga, bilo je isplativije razvijati viruse za računare koji rade pod Windows operativnom sistemu, koji ima mnogo više korisnika.

Ove godine se, međutim, pojavio trojanac Flashback koji je zarazio više od 700.000 Macova i uništio mit o bezbjednosti Mac računara.

Prenoseći izjave stučnjaka iz Kaspersky Labs kompanije, Digital Trends navodi da je Flashback dokazao da postoji mogućnost masovne zaraze računara i na drugim platformama osim Windowsa, a slične prijetnje za Macove će dodatno porasti u godini pred nama.

Jedna od velikih potencijalnih sigurnosnih prijetnji u 2013. godini biće i mobilni malware, pa se može očekivati sve više napada na pametne telefone i tablete.

U Kasperskom navode da će 2013. obilježiti i problemi sa državnim nadzorom internet aktivnosti, kao i dalja prijetnja privatnosti korisnika.

Pet najvećih internet prijetnji današnjice >>>

SAD hakovale kompjutere u Sarkozijevom kabinetu? >>>

Moćni virus Flame je zajedničko djelo Amerike i Izraela >>>

"Upotreba legalnih alata za nadzor ima široke implikacije na privatnost i lične slobode", navode u kompaniji Kaspersky Labs.

U 2013. će porasti i nivo sajber špijunaže i sajber napada koje će pokrenuti država. a tom području dominiraju SAD i Izrael, koji su, navode stučnjaci, razvili viruse Stuxnet i Flame, kojima su napali Iran i druge zemlje. Amerikansi su čak optuženi za špijuniranje Nikole Sarkozija.

Sajber kriminalci će pokušati da se domognu što veće količine ličnih podataka korisnika, a oglašivači će lične podatke (često i bez znanja korisnika) i dalje iskorišćavati u cilju plasiranja marketinga.

Kasperksy Labs navodi da će u 2013. biti povećan i haktivizam, odnosno DDoS napadi i rušenje stranica, kakvi su napadi Anonimusa kada su protestovali protiv zakona kao što su ACTA, SOPA...

Pirati predlažu alternativu za ACTA, CISPA, SIPA i PIPA >>>

Bonus video: