Internet je odlična stvar, ali na njemu može postojati opasnosti od sajber nasilja

“Nemojte da stojite po strani ako ste svjedoci sajber maltretiranja. Svako ima jedinstvenu ulogu”
97 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 08:10h

Da je internet sjajno otkriće novog doba, ali i da opasnost u sajber svijetu “vreba“ na brojnim internet stranicama, zna svaki tinejdžer koji većinu slobodnog vremena provodi on-line. Iako se Crna Gora ne može pohvaliti jakom zakonskom regulativom koja se odnosi na zaštitu djece i mladih na internetu, postoje nevladine organizacije i pojedinci koji edukuju mlade kako se ponašati u sajber okruženju.

Tako je NVO “Prima” u saradnji sa ambasadom Australije iz Beograda prošle sedmice organizovala promociju australijskog filma “Tagged” koji je ove godine nagrađen zlatnom medaljom na Svjetskom festivalu medija u Hamburgu i srebrnom medaljom u Njujorku, na Festivalu za televiziju i film.

"Tagged"

Zahvaljujući tom projektu, desetine mladih iz Podgorice imali su priliku da u sali KIC “Budo Tomović” pogledaju edukativni film koji je dio programa vlade Australije o zaštiti od sajber kriminala i da raspravljaju o prednostima i manama interneta, kao i o najboljim rješenjima za sprečavanje problema.

Nerezidentna ambasadorka Australije Helena Studdert tom prilikom je kazala da je australijska vlada učinila dosta značajnih koraka u oblastima koje se tiču on-line zaštite mladih, ali i uložila dosta novca u sigurnosne politike koje se tiču interneta, veb sajta Cybersmart i suzbijanje opasnosti u sajber svijetu.

Cybersmart kao program australijske vlade ohrabruje porodice i škole da zajednički rade na informisanju i zaštiti djece, tako što će pričati o sajber maltretiranju i ulozi koju djeca imaju u sprečavanju tog maltretiranja
Cybersmart.gov.au

Govoreći o tom sajtu i nacionalnom edukativnom programu za mlade, Studdert je pojasnila da će sadržaj jednako koristan i uticajan biti i za mlade u Crnoj Gori, kao i u Australiji.

Iako nije detaljnije komentarisala nepostojanje zakonodavnog okvira koji se odnosi na ovu problematiku, ambasadorka je pohvalno govorila o zainteresovanim NVO i ljudima koji na ovu temu u Crnoj Gori razgovaraju sa djecom.

Cybersmart kao program australijske vlade ohrabruje porodice i škole da zajednički rade na informisanju i zaštiti djece, tako što će pričati o sajber maltretiranju i ulozi koju djeca imaju u sprečavanju tog maltretiranja.

Da borba protiv sajber kriminala nije jeftina, govori podatak da je vlada Australije u maju 2008. odvojila 125,8 miliona dolara za plan borbe protiv on-line rizika, koja će biti sprovedena u naredne četiri godine.

Namijenjen mladima, roditeljima, profesorima i bibliotekarima, Cybersmart veb sajt omogućava besplatno savjetovanje i preko Cybersmart Online Helpline, a korisnicima interneta poručuje: “Nemojte da stojite po strani ako ste svjedoci sajber maltretiranja. Svako ima jedinstvenu ulogu”.

Bonus video: