Crnogorski tim za sajber bezbjednost na testu za članstvo u ENISA i FIRST

Slovenija i Hrvatska su osnovale svoje timove za rješavanje sigurnosnih incidenata na internetu prije 15-tak godina
534 pregleda 1 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Mid.gov.me
Vujica Lazović, Foto: Mid.gov.me
Ažurirano: 22.11.2012. 13:29h

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujica Lazović primio je Goražda Božiča, rukovodioca Sl-CERT-a Slovenije i Darka Perhoča, pomoćnika direktora Nacionalnog CERT-a Hrvatske, saopšteno je iz MIDT.

Oni su razgovarali o CIRT Crna Gora i članstvu u međunarodne organizacije koje se bave sajber bezbjednošću, te daljim aktivnostima na realizaciji članstva u FIRST.

"Kako bi Nacionalnoi CIRT na najbolji mogući način obavljao svoje zadatke, veoma je bitno članstvo u međunarodne organizacije. U vezi sa tim, predviđeno je da CIRT postane član sljedećih međunarodnih udruženja: ENISA (European Network and Information Security Agency), FIRST (Forum of Incident Response and Security Teams) i TRUSTED Introducer", navode u MIDT.

Procedura za članstvo u FIRST je već pokrenuta, i u okviru nje je bilo potrebno postići dogovor o sponzorstvu sa dvije postojeće države članice FIRST-a.

Crna Gora nije pošteđena opasnosti sa interneta >>>

I nama su neophodni sajber-vatrogasci >>>

U bližem okruženju najveći stepen razvoja na polju sajber zaštite imaju Slovenija i Hrvatska koje su osnovale svoje timove za rješavanje sigurnosnih incidenata na internetu prije 15-tak godina.

Iz CIRT Crna Gora je uspostavljen kontakt i dogovorena saradnja sa nacionalnim timovima Slovenije (SI-CERT) i Hrvatske (CarNet – CERT).

Tokom svog boravka predstavnici CERT-a Slovenije i Hrvatske posjetili su prostorije Nacionalnog CIRT-a Crne Gore, kako bi se uvjerili da je sve urađeno po zahtjevanim standardima FIRST-a. Na osnovu te posjete, sastavlja se izvještaj i šalje se upravnom odboru FIRST-a, koji na osnovu njega donosi odluku o prihvatanju aplikacije za članstvo.

Rezultati te posjete će omogućiti i upisivanje Nacionalnog CIRT-a Crne Gore u registar evropske agencije ENISA.

Bonus video: