Hrvatska: Od 2013. upis u srednje škole isključivo putem interneta

Onim učenicima koji kući nemaju računar ili internet, biće omogućeno da se u školu upisu putem računara u svojoj osnovnoj ili budućoj srednjoj školi
84 pregleda 0 komentar(a)
kompjuter, računar, učenik, škola, obrazovanje, Foto: Shutterstock
kompjuter, računar, učenik, škola, obrazovanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2012. 14:07h

Nakon završene osnovne, hrvatski đaci će srednju školu ubuduće moći da upisuju putem interneta.

Za takav korak hrvatska Vlada se odlučila kako bi sistem upisa učinili transparentnijim, jednostavnijim i efikasnijim.

Direktor Hrvatske akademske i istraživačke mreže Zvonimir Stanić kazao je za Index da će ubuduće upis biti moguć isključivo on-line, bez papira.

"Učenici neće morati da donose nikakve papire - lična dokumenta, izvode iz matičnih knjiga ili svjedočanstva, nego će biti upisani, a sistem će im reći da su upisani u tu i tu školu, te da se određenog dana pojave u tom i tom razredu”, kaže Stanić.

"Učenik odabere 10 škola koje želi da upiše, navede prioritete, kojima će moći da upravlja i mijenja ih kad vidi otprilike šta je na listama. U jednom trenutku, lista će biti zaključena i učenici će znati gdje su upali”

"Učenik odabere 10 škola koje želi da upiše, navede prioritete, kojima će moći da upravlja i mijenja ih kad vidi otprilike šta je na listama. U jednom trenutku, lista će biti zaključena i učenici će znati gdje su upali”, kazao je Stanić.

Pripreme za funkcionisanje sistema su već počele.

"Učenici već imaju lozinke, a dobiće još i pin i to će koristiti za prijavu na sistem”, istakao je direktor Carneta. Učenici će sa lozinckom i pinom, dodaje on, u sistemu moći da vide još dosta toga.

"Moći će da vide svoje ocjene, takmičenja na kojima su učestvovali, a utiču im na upis u srednju školu, te sve druge podatke koji utiču koje Ministarstvo prosvjete propisuje za bodovanje pri upisu u srednju školu“, a koje utječu na bodove za upise", pojašnjava Stanić”.

Onim učenicima koji kući nemaju računar ili internet, biće omogućeno da se u školu upisu putem računara u svojoj osnovnoj ili budućoj srednjoj školi.

"Ovim sistemom je onemogućeno upis preko veze”, kaže Stanić..

Prema njegovim riječima, neće biti moguće intervenisati u sistem, kao što je to sluačj u hrvatskom sistemu upisa na fakultete.

"Svi oni koji su upisani preko tog sistema su stvarno to zaslužili”, izjavio je Stanić.

Bonus video: