SAJBER RAT

"Anonimusi" objavili podatke o 5.000 izraelskih zvaničnika

Hakerska grupa "Anonimus" postavila je na internet lične podatke o 5.000 izraelskih zvaničnika, objavivši sajber rat Izraelu zbog toga što vlada te zemlje "ignoriše upozorenja o kršenju ljudskih prava".
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2012. 18:00h

Anonimsi su na svom sajtu anonpaste.me postavili link za veb stranicu koja sadrži imena, brojeve ličnih dokumenata i lične imejlove 5.000 izraelskih zvaničnika, prenosi ruski kanal "Raša tudej" (Russia Today).

"Anonimusi" su preko svog sajta uputili poruku izraelskoj vladi, u kojoj su obrazložili odluku o objavljivanju ovih osjetljivih informacija, napomenuvši da to prerasta u sajber rat.

"Uvidjeli smo da izraelska vlada ignoriše ponovljena upozorenja o kršenju ljudskih prava, gaseći internet u Izraelu i loše postupajući prema građanima kako u svojoj, tako i u susjednim zemljama", navodi se u poruci.

Ova grupa je prošle nedjelje već "hakovala" 700 izraelskih vebsajtova, među kojima su i sajtovi Jerusalemske banke, izraelskog ministarstva odbrane, zvanični sajt izraelskog predsjednika i mnoge druge, a većina tih sajtova je i dalje blokirana.

Ministar finansija Izraela Juval Stejnic priznao je nedavni talas napada, istakavši da vlada sada vodi rat "na drugom frontu".

On je rekao agenciji AP da je Izrael u posljednja četiri dana "odbio 44 miliona hakerskih napada na vladine vebsajtove".

Izraelski mediji javili su u subotu da su hakeri "Anonimusi" pokrenuli napad nazvan "OpIzrael" na stotine izraelskih vebsjatova, u znak protesta protiv operacije "Stub odbrane" u pojasu Gaze.

Hakerskom napadu prethodilo je saopštenje za štampu objavljeno u srijedu u kome je navedeno: "Isuviše dugo Anonimus je stajao uz ostali dio svijeta i u očajanju gledao varvarski, brutalan i podli odnos izraelskih snaga prema Palestincima na takozvanim okupiranim teritorijama".

Hakeri su u petak izdali novo saopštenje, u kome se navodi da bi razlozi za intervenciju "Anonimusa" kroz hakersku akciju "OpIzrael" trebalo bi da budu u potpunosti jasni, jer je "ono što se događa u Palestini - ugnjetavanje".