Pljevlja: Od raka dojke oboljelo 15 žena

U Pljevljima je registrovan karcinom kod pet pacijentkinja prošle godine, a ove deset više
176 pregleda 1 komentar(a)
Dom zdravlja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Dom zdravlja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.11.2018. 07:29h

U Pljevljima je ove godine registrovano petnaest novooboljelih žena od karcinoma dojke.

Ginekološkinja Doma zdravlja u Pljevljima Milena Džuverovićkazala je da je broj oboljelih u ovoj godini značajno veći u odnosu na prethodnu, kada je registrovan karcinom kod pet pacijentkinja.

Karcinom dojke je najčešća maligna bolest ženske populacije i čini 16 odsto svih malignih bolesti kod žena. Džuverović ističe da je zabrinjavajući podatak da se ova bolest javlja u petoj ili četvrtoj deceniji, a do nedavno je to bilo u šestoj deceniji.

Doktorka Džuverović ističe da Pljevljanke u posljednje vrijeme imaju naviku da kontrolišu svoje zdravlje, ali je malo onih koje to rade preventivno.

“Većina ih dolazi kada već otkriju neke promjene na dojci ili kada neko blizak u porodici oboli o dove opake bolesti. Porodična anamneza je vrlo bitna, s toga žene u čijoj porodici su bliski srodnici baka, majka, sestra ili tetka imale problem sa karcionom dojke treba preventivno da dođu na pregled. Karcinom dojke brže napreduje kod mlađih žena. Na prvi pregled poželjno doći poslije 35. godine, a prvi mamografski pregled potrebno je uraditi nakon 40. godine, ukoliko nema promjena ili je dobra i porodična anamneza. Jer rano otkriven karcinom dojke veličine između jedan i dva centimetra je izlječiv”, ističe Džuverović.

Bonus video: