Pilot verzija besplatnog bežičnog interneta u Prijestonici

Po završetku cjelokupnog procesa, kompletno gradsko područje Cetinja biće pokriveno bežičnom mrežom
5 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.11.2012. 17:19h

Na Cetinju je uspostavljen testni internet signal u sklopu projekta "Wireless Cetinje".

Naime, stanovnici više naselja u gradskom području Prijestonice od danas su u prilici da koriste pilot verziju besplatnog bežičnog interneta.

Od ukupno 17 planiranih stanica, do sada je instalirano njih 12, koje se nalaze na sljedećim lokacijama: Dvorski trg, Studenski trg, Balšića bazar, spomenik „Lovćenska vila“, zgrada Državnog arhiva, osnovna škola "Njegoš", osnovna škola "Lovćenski partizanski odred", JU Gimnazija Cetinje, bulevar Crnogorskih junaka, Ulica X Crnogorske brigade, Islandska i Vučedolska ulica.

Iz kabineta gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića kažu, da će naredni dani predstavljati testni period, dok će preostalih pet stanica biti instalirano u skladu sa tehničkim mogućnostima.

Po završetku cjelokupnog procesa, kompletno gradsko područje Cetinja biće pokriveno bežičnom mrežom.

Tokom testne faze, korisnici, u zavisnosti od uređaja, mogu ostvariti maksimalnu brzinu interneta od 512 Kbps, uz neograničen protok podataka.

Takođe, u sklopu istog perioda, biće određeno koji će servisi biti dostupni korisnicima besplatnog interneta – koji je uspostavljen prevashodno u cilju pristupa edukativno – informativnim sadržajima.

Bonus video: