Indijska vlada vjeruje u IT: Tablet od 20 dolara za svakog studenta

Indijska vlada vjeruje da će jeftini tableti pomoći podizanju svijesti za korištenje interneta u cijeloj zemlji
105 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 20:19h

Indija ne odustaje od ideje na napravi jeftine tablete za svoje studente. Predsjednik Indije Pranab Mukherjee je predstavio nadograđenu verziju najjeftinijeg tableta na svijetu, uprkos problemima sa nekim funkcijama, ali i samom distribucijom prethodne verzije uređaja, piše BBC.

Aakash 2, tablet koji proizvodi britanska kompanija Datawind, sada ima bateriju koja traje duže i radi brže nego prethodnik. Očekuje se da tablet bude dostupan na tržištu za oko sedmicu dana, po cijeni od oko 40 dolara.

Indijski mediji su prenijeli da su zasad među studentima u toj zemlji distribuirano tek 572 nova uređaja, na manje od 20 fakulteta.

Očekuje se da prvih 100.000 jedinica nove verzije Aakash tableta bude dostupno za studente po povlaštenoj cijeni od 20 dolara i to prije nego se on pojavi u trgovinama.

"Primjena tehnologije u učenju je vrlo važan aspekt obrazovanja", kazao je indijski predsjednik na predstavljanju tableta povodom Nacionalnog dana obrazovanja.

Indijska vlada vjeruje da će jeftini tableti pomoći podizanju svijesti za korištenje interneta u cijeloj zemlji.

Internet u Indiji koristi oko 150 miliona stanovnika, što je relativno malo za zemlju u kojoj živi 1,2 milijarde ljudi.

Aakash 2 ima ekran dijagonale 18 cm, pokreće ga posljednja verzija Android OS, a njegova baterija traje tri sata.

Sadrži ulaz za SD karticu, ima USB port i mogućnost WiFi konekcije (nema 3G konekciju).

Iako se čini da je nova verzija indijskog tableta bolja od prethodne, jedan analitičar je za BBC kazao da ocjene treba ostaviti za kasnije.

"Nakon pojave njegove prve verzije, bilo je jasno da je njegova spacifikacija jako slaba, čak i za tako nisku cijenu, stoga - to nije uređaj koji bi neko želio da ima" kazao je Katijajan Gupta iz Forrester Researcha, sa sjedištem u Nju Delhiju.

Ipak, dodaje on, specifikacija nove verzije je impresivna, cijena vrlo atraktivna, ali je pitanje kako će sve to funkcionisati".

"Svakako sam mišljenja da će nova verzija biti bolja od prethodne".

Bonus video: