HTC će Appleu plaćati 6 do 8 dolara po prodatom telefonu

Apple je tužio HTC još 2010. godine, tvrdeći da kradu patente za iPhone. Bio je to jedan od prvih veliki pravnih poteza protiv tajvanske kompanije
6 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 18:23h

Apple i HTC su u subotu sklopili desetogodišnji sporazum kojim su prekinuli jedan od prvih većih ratova oko kršenja patentnih prava, ali iz tih kompanija nisu objavljeni detalji nagodbe.

Apple je tužio HTC još 2010. godine, tvrdeći da kradu patente za iPhone. Bio je to jedan od prvih veliki pravnih poteza protiv tajvanske kompanije.

Nakon sklapanja sporazuma, Tim Kuk iz Applea je naveo da će ta kompanija ostati fokusirana na inovacije, dok je Piter Čou iz HTC-a kazao da sada mogu da se fokusiraju na inovacije, a ne na parnice.

Forbes navodi da će sporazum između Applea i HTC-a vjerovatno značiti da tajvanska kompanija plaća nadoknadu za korišćenje patenata iz njenog bogatog portfelja.

Analitičari, piše Forbes, procjenjuju da će Apple dobijati nadoknadu od HTC-a u iznos šest do osam dolara po telefonu. Time će Apple generisati dodatnih 180 miliona godišnjih prihoda.

"Takva odluka je pozitivna, pitanje je još da li će Samsung i Motorola takođe potpisati sličan sporazum sa Appleom", kaže So Vu, iz analitičke kuće Stern Agee.

Bonus video: