Zbog kongresa komunista, blokiran pristup Google servisima u Kini

Korisnici koji pokušavaju da pristupe Google servisima preusmjereni su na druge lokacije i nepostojeće web adrese
57 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 08:56h

Kina je tokom jučerašnjeg dana blokirala pristup uslugama kompanije Google (Gmail, Drive, Analytics i Google Maps). Zvanično nije poznato zašto je pristup Google stranicama blokiran, a CNN navodi da bi razlog moglo da bude održavanje kongresa Komunističke partije Kine koji se održava jednom u deset godina i na kome će biti izabrani novi lideri partije.

U Googleu navode da sa njihove strane nema nikakvih problema u radu sa servisima.

Hu Đintao: Stranka i država će se urušiti ako ne riješimo korupciju >>>

Na stranici GreatFire, koja objavljuje podatke o blokiranim stranicama i fokusirana je pretežno na Google i kineski pretraživač Baidu, takođe navode da nije nikakva slučajnost što je Google blokiran baš tokom održavanja kongresa i da je jedino pitanje da li će Kina odblokirati pristup Google servisima nakon završetka kongresa.

"Nikad do sada odluka o blokiranju internet stranica nije uticala na tako veliki broj ljudi", navode u GreatFireu i dodaju da je ovo samo još jedan korak prema odvajanju kineske mreže od interneta.

Korisnici koji pokušavaju da pristupe stranicama poput Google pretraživača ili Gmaila, Google servisa elektronske pošte, preusmjereni su na druge lokacije i nepostojeće web adrese. Većina pokušaja zaobilaženja te blokade je neuspješna.

Zbog negativnog pisanja o vodećim ljudima u Kini, u posljednjih nekoliko mjeseci blokirane su i stranice New York Timesa i Bloomberga, a prethodnih godina često su blokirane i Googleove stranice.

Computer World podsjeća da je Kina još 2009. godine blokirala YouTube, te da je Google, nakon što su 2010. godine optužili Kinu za sajber napade u kojima su pokušali da dobiju informacije o kineskim aktivistima, najavio da će prekinuti sa cenzurom tog pretraživača i prebacio dio svojih servisa u Hong Kong.

Uprkos svim dosadašnjim problemima i blokadama pristupa pretraživaču, Gmailu i drugim Googleo uslugama, do sada još nije zabilježena blokada ovako velikih razmjera u zemlji sa najvećim brojem stanovnika u svijetu.

Bonus video: