Sajber kriminal : Štete veće od bilion dolara godišnje

Razni oblici prevara na internetu, krađe intelektualnog vlasništva i napadi na korporativne mreže poslovnim korisnicima nanose štetu veću od bilion dolara godišnje
59 pregleda 0 komentar(a)
Sajber kriminal, hakeri, Foto: Ilustracija
Sajber kriminal, hakeri, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 07.11.2012. 17:17h

Sajber kriminalci predstavljaju sve veću prijetnju korisnicima interneta, a naročito su im zanimljive kompanije pa je čak 90 posto kompanija u SAD-u u roku od godinu dana imalo probleme sa ovom vrstom kriminalaca, dok je skoro 60 posto njih priznalo da su ih hakeri napali više od jednog puta.

Ove informacije objavio je Ponemon Institut, a bazirane su na istraživanju sprovedenom nad 583 američke kompanije pa je zaključak ovog istraživanja da internet korisnici uopšte nisu sigurni kao što misle da jesu i da "u svakom trenutku hakeri rade kako bi iskoristili sve što im nudi divlji zapad interneta".

Koliko su opasni hakerski napadi na kompanije najbolje govori podatak da su tokom 2008. godine prevare, krađa intelektualnog vlasništva i napadi na korporativne mreže poslovnim korisnicima nanijeli štetu veću od bilion dolara. Osim kompanija, ugroženi su i 'obični' internet korisnici, njih čak 65 posto širom svijeta su postali žrtve hakera tako što su im računari zaraženi virusima ili su im ukradeni brojeve kreditnih kartica (krađe identiteta).

Najveće probleme s hakerima imaju Kinezi, čak 83 posto njihovih internet korisnika imalo je problema sa sajber napadima, drugo mjesto dijele Brazil i Indija (76 posto korisnika), dok se na trećem mjestu nalaze Amerikanci – 73 posto korisnika u toj zemlji imalo je problema s hakerskim napadima.

No, uprkos tako velikim problemima s hakerima i sajber napadima, veliki broj internet korisnika uopšte se ne trudi da se zaštiti od napada, koriste jednostavne šifre koje se lako mogu provaliti, među tri najčešće korištene lozinke su 123456 i abc123, što je 'najgori mogući način za zaštitu privatnosti na internetu'.

Koliko su jake lozinke važne najbolje govori podatak da hakeri jednostavnu lozinku od šest znakova u kojoj se koriste mala slova mogu probiti za svega deset minuta. Ako se koriste lozinke od sedam znakova s malim i velikim slovima vrijeme probijanja može se produžiti na čak tri godine, dok probijanje lozinke s osam znakova u kojima se koriste mala i velika slova, brojevi i znakovi može trajati, tvrde istraživači Ponemon Instituta – i do nevjerovatnih 463 godine.

Bonus video: