Francuzi iz otpadne vode dobijaju zlato

Mala kompanija u blizini Pariza razvila je tehnologiju koja iz obične otpadne vode izdvaja zlato i druge plemenite metale
75 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 13:23h

Kompanija "Magpie Polymers", smještena 80 km od Pariza, razvila je tehnologiju iz procesa koji je usavršila švajcarska Politehnička škola još 2007. godine.

U ovom procesu koriste se sićušne kuglice plastične smole koje privlače zlato koje se nalazi u otpadnim vodama. Osim zlata kuglice privlače i platinu i druge plemenite metale.

Jedan litar ove patentirane smole može da prečisti od pet do deset kubika otpadnih voda i tako izdvoji i sakupi 50-100 grama plemenitih metala u vrijednosti 3.000-5.000 eura.

Holanđanin Steve van Zutfen, koji je sa Etien Almorikom osnovao ovu malu kompaniju, objašnjava cijeli proces: "Plemeniti metali su prisutni u malim količinama u mnogim svakodnevnim proizvodima, kao što su mobilni telefoni i katalizatori. Jednom kada ti proizvodi budu odbačeni, problem je kako ponovo vratiti te količine plemenitih metala. Neki od tih proizvoda moraju da se rastvore kiselinom i vodom i tada se oslobađaju male količine plemenitih metala, koje se moraju izvaditi iz vode."

Tehnologija koju koristi francuska kompanija može poslužiti i za izdvajanje drugih, štetnih metala iz vode, poput olova, kobalta ili bakra.

Međutim, još niko ne želi da platiti samo za reciklažu vode koliko bi platio za zlato ili platinu. Ambiciozna kompanija ima samo šest zaposlenih, a nadaju se zaradi od gotovo milion eura sljedeće godine.

Galerija

Bonus video: