Londonski tinejdžer osmislio hit aplikaciju za iPhone

U aplikaciju za čitanje vijesti "Summly, koju je napravio je 17-ogodišnji Nik D'Aloizio iz Londona, investitori su uzložili više od milion dolara
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2012. 19:24h

Aplikacija za čitanje vijesti na ajfonima, koju je napravio londonski srednjoškolac, našla se na devetom mestu Apple-ovog sajta za distribuciju aplikacija "App Store" i to samo samo dva sata pošto je lansirana u SAD.

Kako piše BBC, u aplikaciju za čitanje vijesti "Summly, koju je napravio je 17-ogodišnji Nik D'Aloizio iz Londona, investitori su uzložili više od milion dolara.

Među značajnim ličnostima koje su je podržale su engleski glumac Stiven Fraj, direktorka "Tech City-a" Džoana Šilds i medijski mogul Rupert Mardok.

Iako su neki kritičari rekli da je "konfuzna", korisnici su joj u prosjeku dali četiri od pet zvjedica. Aplikacija "Summly", koja se može skinuti besplatno, koristi alogoritme za sažimanje vijesti objavljenih na internetu, a korisnici mogu da izaberu one koje ih zanimaju i pročitaju ih u cjelini.

"Uložili smo mnogo truda da napravimo interfejs koji se po izgledu razlikuje od ostalih aplikacija za ajfon", rekao je D'Aloizio za BBC.

"Spojili smo algoritam i lijep dizajn. On sažima hiljade članaka svakog minuta", rekao je on.

D'Aloizio je rekao i da bi njegova aplikacija mogla postati defakto format za čitanje vijesti na mobilnim telefonima, objasnivši da korisnici ne skroluju do dna članka već traže kratku informaciju.

D'Aloizijev dugoročni plan je da korisnicima naplaćuje čitanje pojedinih cijelih članaka, po niskoj cijeni. D'Aloizio, koji je u četvrtak napunio 17 godina, želi da se poslije škole upiše na fakultet, ali i da ostane u svojoj kompaniji.

Galerija

Bonus video: