Marković: Bićemo spremni za zatvaranje šest poglavlja

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je ocijenio da je današnja radna posjeta Finskoj rezultirala izuzetno uspješnim razgovorima sa predsjednikom finske Vlade Juhom Sipilom kao i vrlo konstruktivnim razgovorima u parlamentu te države
110 pregleda 3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me/S. Matić
Duško Marković, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 06.11.2018. 15:47h

Crna Gora će u drugoj polovini naredne godine, kada Finska bude preuzela predsjedavanje Evropskom unijom (EU), imati internu premnost za zatvaranje šest pregovačkih poglavlja, poručio je premijer Duško Marković.

„Jasno sam kazao predsjedniku Vlade da ćemo u trenutku preuzimanja predsjedavanja EU od strane Finske imati internu spremnost za zatvaranje šest pregovaračkih poglavlja“, kazao je Marković na kraju radne posjete toj državi.

On je rekao da je na tom planu dobio uvjeravanje da će Crna Gora imati podršku Finske i njeno razumijevanje u Evropskom savjetu.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je ocijenio da je današnja radna posjeta Finskoj rezultirala izuzetno uspješnim razgovorima sa predsjednikom finske Vlade Juhom Sipilom kao i vrlo konstruktivnim razgovorima u parlamentu te države.

On je naglasio da je poseban fokus današnjih susreta bio na evropskoj agendi Crne Gore i potrebi da do kraja godine otvori Poglavlje 27, da u nastavku stvori pretpostavke za ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 i dobijanje završnih mjerila za ta dva poglavlja.

Marković je poručio da su iz današnje posjete proistekle ohrabrujuće poruke za Crnu Goru, i izrazio uvjerenje da će finsko predsjedavanje EU obilježiti novu fazu u pregovaračkom procesu Crne Gore, a to je upravo otvaranje pregovaračkih poglavlja.

„Ovi razgovori imaju za cilj ne samo da približe rezultat Crne Gore, nego i sticanje većeg nivoa povjerenja u nju i novih partnerstava za Crnu Goru na njenom putu evropske integracije“, zaključio je Marković.

Bonus video: