Internet stigao u svaku drugu kuću u Crnoj Gori

Kao najčešći razlog zbog kojeg nema pristup internetu svako četvrto anketirano domaćinsto navodi da je oprema previše skupa
9 komentar(a)
internet, Foto: Lex111.ru
internet, Foto: Lex111.ru
Ažurirano: 01.11.2012. 13:31h

Istraživanje, koje je sproveo Zavod za statistiku (MONSTAT), pokazalo je da je broj domaćinstava koja imaju pristup računaru ove godine u odnosu na prošlu veći za skoro pet procenata.

Istraživanje se, kako je saopšteno iz MONSTAT-a, sprovodi u skladu sa metodologijom Eurostata i obuhvata domaćinstva sa najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godine starosti, kao i pojedince iste starosne dobi. Svaki drugi ispitanik ima pristup računaru, trećina njih ima laptop, a personalni računar polovina njih.

“Više od polovine anketiranih domaćinstava izjavilo je da u kući ima pristup internetu, bez obzira na to da li se koristi ili ne. Kao najčešći razlog zbog kojeg nema pristup internetu svako četvrto anketirano domaćinsto navodi da je oprema previše skupa i isto toliko kaže da je internet veoma skup, dok je 40 odsto ispitanih domaćinstava reklo da nema potrebu da koristi internet”, piše u informaciji MONSTAT-a.

Kada je riječ o pojedincima (između 16 i 74 godine) istraživanje je pokazalo da je skoro 60 odsto njih u posljednja tri mjeseca koristilo računar. Trećina njih nikada nije koristila računar.

Kada je riječ o korišćenju interneta skoro 60 odsto ispitanika izjavilo je da je koristilo intenet u posljednja tri mjeseca, od toga broja četiri petine njih koristilo je internet svakog ili skoro svakog dana. Računar, kako istraživanje pokazuje, najviše koriste mladi, znatno više muškarci nego žene.

Ispitanici internet najčešće koriste za slanje i primanje mejlova i to njih preko 80 odsto ispitanih. Znatno više od plovine njih preko interneta uživo komunicira, a tri četvrtine internet koristi za ćaskanje na društvenim mrežama i pisanje komentara na različitim forumima

Kada je riječ o ostalim vrstama informaciono-komunikcionih tehnologija, istraživanje je pokazalo da 99 odsto ispitanih domaćinstava ima televizor, da polovina ima računar i da preko 90 odsto njih ima mobilni telefon.

Bonus video: