U Nikšiću je bila velika suša: Rijeke gotovo presušile, jezera liče na bare

Četvrti najsušniji septembar i tek nešto bolji oktobar izazvali veliku sušu u Nikšiću
216 pregleda 0 komentar(a)
kRUPAC, Foto: Svetlana Mandić
kRUPAC, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.10.2018. 21:13h

Iako je mnogima prijalo septembarsko i oktobarsko sunce, ipak su u Nikšiću gledali put neba i priželjkivali kišu zbog velike suše.

I konačno je pala.

Rijeke gotovo presušile, jezera liče na bare, čak ni bazen zbog suše ne radi.

Zbog toga je, ne samo u Nikšiću nego u cijeloj Crnoj Gori, na snazi hidrološka suša, kaže direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović.

“Riječ je o dugotrajnom periodu malih voda sa izrazito niskim vodostajima u rijekama i akumulacijama koji su znatno manji od prosječnih. Pojava dugotrajnih sušnih perioda, pored smanjenja proticaja i vodostaja u riječnom koritu, izaziva i opadanje nivoa i zaliha podzemnih voda u slivu”.

Tokom septembra, u Nikšiću je palo 21,4 milimetra kiše po metru kvadratnom i to je četvrta najmanja količina padavina u tom mjesecu, precizirao je Mitrović.

Najmanje kiše u gradu pod Trebjesom palo je u septembru 1985. godine - 3,6 milimetara, dok je godinu ranije zabilježena maksimalna količina padavina za pomenuti mjesec – 489 milimetara.

Oktobar je koliko–toliko bio bolji od septembra, kada je riječ o padavinama.

“Do sada je izmjereno 53,4 milimetra i to je deseta vrijednost na skali najmanjih. Dvije godine su u oktobru bile bez padavina - 1965. i 1969. dok je 1974. zabilježeno najviše padavina tokom oktobra – 710 milimetara”.

Zbog vodostaja koji je metar ispod biološkog minimuma, ribolov na jezeru Liverovići, u nikšićkoj Župi, je zabranjen.

Strogi ribolovni zabran uveden je početkom oktobra odlukom inspektora za slatkovodno ribarstvo radi zaštite ribljeg fonda i trajaće dok se ne poveća nivo jezera.

I popularno “nikšićko more“ - jezero Krupac, je blizu biološkog minimuma. Svega ga metar dijeli do pomenute granice.

Za sada se jedino Slano jezero “drži” i tamo je nivo vode oko četiri metra iznad biološkog minimuma.

Taman što je bazen u Sportskom centru nakon remonta počeo da radi, suša ga je ponovo zatvorila.

Došlo je do smanjenja vode u eksploatacionom bunaru neophodnom za rad toplotnih pumpi posredstvom kojih se griju bazen i prateće prostorije.

Budući da se, usljed navedenog razloga, ne može postići optimalna temperatura, odnosno obezbijediti uslovi za normalan rad bazena, početkom protekle sedmice je zatvoren.

Bonus video: