Izvještaj UN o borbi protiv sajber terorizma

Biro UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) objavio je danas u Beču izvještaj kako bi se pomoglo zemljama u borbi protiv "terorista" koji koriste internet za planiranje napada, regrutovanje i širenje propagande
0 komentar(a)
Jurij Fedotov, Foto: Unodc.com
Jurij Fedotov, Foto: Unodc.com
Ažurirano: 22.10.2012. 14:15h

"Uz sve veće korišćenje interneta među građanima tokom posljednjih godina, terorističke organizacije takođe sve više koriste tu globalnu mrežu", objasnio je direktor biroa UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) Jurij Fedotov.

Fedotov navodi da teroristi preko interneta "mogu da šire propagandu, glorifikuju ekstremističke ideologije i promovišu nasilje".

"Oni mogu takođe da regrutuju, radikalizuju i podstiču pojedince na terorističke napade, davanjem instrukcija i praktičnih savjeta", dodao je on.

Izvještaj na 148 stranica ima za cilj da se bolje shvati način na koji teroristi koriste internet i da se poveća međunarodna saradnja kako bi bio obezbijeđen "adekvatan odgovor pravosuđa na te transnacionalne izazove".

Među izazovima su razvoj zakonodavstva koje može da pomogne istražiteljima u borbi protiv terorističkih aktivnosti preko interneta, uz istovremeno garantovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, ocjenjuje UNODC.

Bonus video: