Mogu li tableti zamijeniti laptop računare?

Moj otac koji ima 63 godine je pokušao da koristi Quickoffice za pregled nekih dokumenata na svom Android telefonu. Odustao je, jer je ekran telefona premali da bi bio efikasan
215 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2012. 10:41h

Tablet računari su zaista zgodni kada želite da pogledate neki video, ažurirate Facebook status, provjerite e-poštu. Ali, da li mogu da zamijene vaš laptop, kada želite da odradite neki ozbiljan posao, navodi Bri Fauler koja je za agenciju Associated Press napisala svoje utiske.

Fauler je, prije svega, preuzela programe za obradu teksta i tabelarne prikaze podataka na mobilnim uređajima. Testirala je aplikacije koje rade na iOS-u, Androidu, te najavljenu verziju Microsoft Officea.

Quickoffice je osmišljen za Apple, Android i Symbian uređaje i uključuje programe slične Microsoft Wordu za obradu teksta, Excelu za tabelarne prikaze i PowerPoint za prezentacije. Ipak, ti alati imaju neke nedostatke i nisu u potpunosti usklađeni sa Microsoft verzijama.

Tako recimo Quickword, program za obradu teksta, ne uključuje opciju SpellCheck. Umjesto toga, ima opciju za provjeru teksta koja janviše nalikuje opcijama koje imate u programima za e-poštu na telefonima. AUtoCorrect radi dobro, navodi Fauler, ali opcija sama po sebi nije dovoljna.

"Kada sam željela da otvorim kopiju moje biografije, margine nisu bile postavljene isto onako kao što je to u originalnom dokumentu, na mom računaru, čak ni onda kad sam umanjila prikaz dokument", navodi ona.

S druge strane, dokument kreiran u Quickwordu je dobro prokazan na računaru.

iWork je Appleov Office paket i sadrži aplikacije za obradu teksta, tabelarne prikaze, te Keynote za prezentacije. Svaki od njih košta po 10 dolara, što je ukupno 30 dolara. To iWork čini skupljim od Quickoffice aplikacije, koja košta 20 dolara. Ipak, prednost je što možete kupiti samo jedan ili dva programa, u zavisnosti od potreba.

Prednost Appleove verzije je i to što je možete koristiti i na iPhoneu, bez dodatne nadoknade, za razliku od Quickofficea, čija verzija za telefon košta 15 dolara.

Apple softver je jednostavan, atraktivno dotjeran i jednostavan za upotrebu. U vrhu stranice je meni koji omogućava kontrolu veličine teksta i font, te alatka koja omogućava direktno postavljanje fotografija u dokument iz vašeg iPad albuma. Omogućeno je upravljanje fotografijama, pa ih možete premještati, mijenjati, rotirati...

Za one koji nisu vješti u dizajniranju, dato je 16 predložaka poput biografija, seminarskih radova, recepata... A tu je i opcija za provjeru pravopisa.

Kao i kod Quickofficea, aplikacija omogućava slanje dokumenata putem internet sistema za skladištenje opdataka ili dokumenta jednostavno možete prebaciti preko iTunesa.

Dokumenta možete snimiti o Word formatu, kao Pages datoteku ili kao PDF. Word i PDF verzije dokumenata kreiranih u iWorku su lako otvorene na računaru, kaže Fauler, ali postoji problem kompatibilnosti sa Pages verzijom dokumenta.

"Kad sam napravila manje promjene na dokumentu radeći na mom računaru, i tako promijenjen fajl poslala nazad na iPad, došlo je do nekih promjena izgleda teksta", kaže Fauler, dodajući da su te promjene kozmetičke prirode i da nije u pitanju ništa strašno.

I Quickoffice i Pages imaju opciju Undo, što je vrlo zgodno, zbog neprecizne prirode rada na tabletima.

Rad sa Microsoft Office aplikacijom na tabletima je za pohvalu, ali je njegov nedostatak taj što je dostupan samo za Windows zasnovane uređaje, a ne i za iOS ili Androide.

Microsoft još nije objavio datum izlaska nove verzije Officea, ali se očekuje da će licence koštati 100 dolara godišnje, a obuhvataće i do pet računara i tablete. Verzije za male firme će koštati do 150 dolara za godinu.

Microsoft Word dolazi sa nizom praktičnih predložaka dokumenta. Traka sa alatima sadrži opcije za promjenu fonta, umetanje fotografija.

Za dijeljenje dokumenata Microsoft nudi SkyDrive, svoj servis za online skladištenje podataka. Dokumenta mogu biti podijeljena i putem e-pošte, putem Microsoft Outlooka, koji je dio Office paketa.

Microsoft verzija kancelarijskog paketa alata izgleda najbolje za poslovne korisnike i one koji žele besprekornu vezu između onoga što rade na računaru i onoga što rade na tabletima.

Od kada se pojavio na tržištu iPad je dominantan zbog svog dizajna i jednostavosti korištenja. Samsung je lijep ali je znatno teži. Očekuje se i pojava Windows 8 tableta, ali će i oni biti teži od iPada, dijelom zbog svog ekrana. To može biti problem za one koji non stop nose posao sa sobom.

Ako ste ozbiljni u namjeri da svoj laptop zamijenite tabletom, onda razmislite o ozbiljno ulaganju u dobru eksternu tastaturu. Tipkanje na tabletima može biti jako nezgodno.

Korištenje kancelarijskog paketa programa i na mobilnim telefonima može biti nezgodno - zamislite stariju osobu koja slabo vidi?

"Moj otac koji ima 63 godine je pokušao da koristi Quickoffice za pregled nekih dokumenata na svom Android telefonu. Odustao je, jer je ekran telefona premali da bi bio efikasan".

Svi navedeni programi će vam omogućiti da završite posao na tabletima. Microsoft je najbolji jer oponaša okruženje na koje ste navikli na dekstop računarima ili laptopovima. Ako radite na iPadu, onda će vam vjerovatno najbolje poslužiti iWork, jer vam nudi više za manje novca nego Quickoffice.

"Šta god da odlučite, ja i dalje ne očekujem da telefon i tablet zamijene moj laptop", kaže Fauler, dodajući da svi navedeni programi mogu da popune praznine, ali ne i da u potpunosti popune rupe.

Kakva su vaša iskustva i preporuke?

Bonus video: