Od zanata se živi: Za kuvara uče mahom odlikaši

Roditelji i đaci sve svjesniji prednosti koje nude zanati
160 pregleda 0 komentar(a)
kuvari, škola, Foto: Boris Pejović
kuvari, škola, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.11.2018. 18:58h

Predrasude prema srednjim stručnim školama u Crnoj Gori i dalje postoje, ali roditelji i đaci sve više uviđaju da se od zanata može živjeti.

Kroz sistem dualnog obrazovanja, u koji su u Crnoj Gori uključene srednje stručne škole, đacima se nudi da u toku izučavanja zanata rade kod poslodavaca, zarade i na kraju školovanja zaposle.

Da je tako potvrđuje i podatak da na konkurs Srednje stručne škole “Sergije Stanić” u Podgorici za profesiju kuvara posljednjih godina mogu da se prijave praktično samo odlikaši, a mnogi đaci ostaju ispod crte.

“Prije dvadeset godina upisivali su uglavnom đaci koji su imali dvojke, a sada samo odlični. Upisuju se po dva odjeljenja kuvara”, kazao je profesor gastronomije Milan Bukarica.

On je istakao da je profesija kuvarstva njemu pružila sve u životu i da je kroz taj poziv imao brojna iskustva, a da je svoje školovanje završio u dualnom sistemu.

“Đaci biraju šta će upisati. Potrebno se stalno usavršavati, učiti, čovjek uči dok je živ”, kazao je on i istakao da njihovi đaci sa takmičenja redovno donose medalje.

Organizator praktičnog obrazovanja u školi “Spasoje Raspopovic” Vesko Mihailović kaže da njihovi đaci tokom školovanja imaju mogućnost da rade kod brojnih poslodavaca.

“Petoro naših đaka, koji su završili školovanje, zasnovalo je radni odnos kod poslodavaca, kod kojih su bili angažovani kroz sistem dualnog obrazovanja”.

Ministar prosvjete Damir Šehović istakao da je za dvije godine dosta učinjeno na promociji dualnog sistema.

Predrasude su jedan od razloga, kako je naveo, zašto su srednje stručne škole smatrane nižim od Gimnazije.

“Dvije trećine bi radije radilo u javnom sektoru za 450 eura, nego u privatnom za 750”, kazao je Šehović na konferenciji “Da li imamo predrasude prema srednjim stručnim školama?”, koju je organizovala Biznis akademija “Vijesti”.

Šehović je poručio đacima da se to mora promijeniti i da nema ništa loše u državnom poslu, ali da je još manje loše biti dobar kuvar.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković istakao je da je shvaćeno da je potrebno da se vratimo na dualni sistem obrazovana.

“Uvođenjem dualnog sistema, nijesmo izmislili toplu vodu.Taj sistem smo imali ranije”.

Rajković je kazao da su prije ponovnog vraćanja dulanog sistema učenici morali da prođu praksu, jer su imali samo teorijsko obrazovanje.

Za dualno obrazovanje su u ovoj školskoj godini zainteresovana 184 nova poslodavca, što pokazuje da su shvatili značaj aktivnog uključivanja u sistem u cilju obezbjeđivanja kvalifikovane radne snage.

“Ono što je vrlo značajno je da smo taj sistem uveli u skoro sve opštine i da su stručne škole i poslodavci zainteresovani da implementiraju taj sistem”, rekao je Rajković.

Kazao je da je prošle godine po dualnom sistemu šest učenika završilo treći razred i da su svi zaposleni.

Bonus video: