Foursquare: Samo je nebo granica

Ideja jednostavna - na Foursquare geolokacijskoj mreži označiti mjesta, zasad na sjeveru države, koja su atraktivna za turiste
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2012. 20:06h

Odličan i nevjerovatan – ukratko su utisci onih koji su nedavno boravili na lokacijama mapiranim u okviru projekta Foursquare za razvoj sjevera Crne Gore. Komplimenti upućeni ne samo predjelima nepravedno zapostavljenog dijele države već i nosiocima projekta i samom projektu - u susjednoj Hrvatskoj se već razmišlja o “kopiranju” ideje.

Foursquare za razvoj sjevera zajednički je projekat UNDP kancelarije u Crnoj Gori i Digitalizuj.me pokreta. Ideja jednostavna - na Foursquare geolokacijskoj mreži označiti mjesta, zasad na sjeveru države, koja su atraktivna za turiste.

U pitanju je, objašnjava šefica sektora UNDP za ekonomiju i životnu sredinu, Milica Begović-Radojević, eksperiment kroz koji se pokušava odgovoriti na pitanje da li je, i na koji način, moguće koristiti geolokacijske društvene mreže kako bi se privukli ljude koji posjećuju primorje i centar Crne Gore da obiđu i sjever.

"Naša želja je da na ovaj način osiguramo direktan kontakt zajednica na sjeveru i turista - kako bi doživljaj i jednih i drugih bio što autentičniji"

"Cilj inicijative je da se putem Foursquarea turistima omogući da saznaju jedinstvene priče i da dobiju logističke informacije o avanturama koje ih čekaju na sjeveru. A sve što je turistima potrebno je da imaju želju za tako nešto, automobil i pametni telefon”, kazala je ona ranije “Vijestima”.

Pogledajte lokacije mapirane u okviru projekta Foursquare za razvoj sjevera Crne Gore >>>

Nakon što su građani izabrali pet od deset predloženih tema, u sljedećoj fazi projekta, ekipe su na terenu istražile lokacije, te na Foursquareu kreirali liste sa savjetima kao što su gdje se može naći prenoćište, kakve su cijene taksija, ko su taksisti, tu su i lokacije sa preporučenim restoranima, ali i preporuke za planinarske ili neke lakše, “šetačke” ture, informacije o lokacijama sa ljekovitim biljem, proizvođačima domaćih proizvoda...

"Naša želja je da na ovaj način osiguramo direktan kontakt zajednica na sjeveru i turista - kako bi doživljaj i jednih i drugih bio što autentičniji i kako bi dio turističkog kolača pripao i tim zajednicama”, kazala je Begović-Radojević.

A priliku da na licu mjesta vide kako stvari funkcionišu nedavno su imali gosti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, koji su sa domaćinima iz Crne Gore, podijeljeni u četiri grupe, obišli mapirane lokacije.

Tako se bloger Miloš Petrović iz Beograda, sa Sonjom Dragović iz Digitalizuj.me zajednice i Željkom Pejovićem, profesionalnim planinskim vodičem iz Kolašina, tokom obilaska jednog dijela Nacionalnog parka “Biogradska gora” i Bjelasice, popeo na jedan od vrhova na Bjelasici, Crnu glavu (2.139 metara). Drugi dio Bjelasice, oko katuna Goleš, obišli su Vibor Cipan iz Hrvatske i Itana Prljević. Petra Slanič iz Slovenije je sa domaćinima Bojanom Ćinćurom i Igorom Milićem obišla Nikšić, Vučje, Plužine, vidjela stećke i crkve iz srednjeg vijeka.

Moj gost Miloje Sekulić iz Beograda i ja smo obišli Žabljak, i zahvaljujući sjajnom vodiču, mještaninu Marku Andesiliću, priuštili sebi pogled na taj grad – skoro pa sa vrha Planinice.

Sad je sve na lokalcima

Nakon obilaska Zminjeg jezera, Donje Ališnice i Crepulj poljane, čekao nas je uspon na jedan od planinskih vrhova - iskusni kažu - treći po težini na Durmitoru (2.330 mnv). Planinica je ostala iznad nas, ali smo uživali u pogledu na Žabljak.

Iako nismo osvojili Planinicu, osjećali smo kao da smo na vrhu. Nije prošlo mnogo od trenutka kad smo završili turu, a Marko je već “skinuo” s interneta Foursquare, instalirao aplikaciju, i nakon kratkog i brzog kursa uz piće, već istog dana kasnije i sam dodao neke lokacije iz grada.

Naš cilj je ispunjen - ostavili smo za nama nekoga na Žabljaku ko će nastaviti misiju i projekat neće ostati mrtvo slovo na papiru.

“Odavno nisam vidio bolji projekat: on je smislen, racionalan, održiv i već daje rezultate”, kaže Miloje Sekulić.

Suština je ipak, dodaje on, u angažovanju lokalne zajednice, odnosno onih koji imaju najveću korist od čitavog projekta. A interesovanje lokalne zajednice je primijetila i Slovenka Petra Slanič.

“Iako možda ugostitelji nisu znali kakva je platforma Foursquare, to uopšte nije bitno. Bitno je to da su ljubazno primili goste i pokazali da žele da znaju o čemu se zapravo radi”.

Uz engleski dodati još stranih jezika

Ekipe koje su u prethodnoj fazi obišle teren, mapirale su pet ruta, nakon čega su, u vidu lista, odnosno savjeta, na Foursquare mrežu unijete sve informacije, servisne i opisne. Opisi destinacija su dati na dva jezika - crnogorskom i engleskom.

Budući da su primarna ciljna grupa projekta stranci koji dolaze u Crnu Goru, Petra Slanič predlaže dodavanje savjeta na još nekoliko jezika.

“Kako crnogorsku obalu najviše posjećuju Rusi, trebalo bi napraviti prevode i na ruski jezik i turiste sa obale privući i na planine. Osim toga, možda bi trebalo informacije dopuniti linkovima do osnovnih lokalnih informacija kao što su prognoza vremena, vremenska zona...”, navodi ona.

Domaći sir i kačamak sa Miškove farme

Slanič kao sljedeći korak predlaže “prisvajanje” lokacija, odnosno upravljanje njima i kreiranje specijalnih ponuda za one koji se putem Foursquarea prijave na određeno mjesto: besplatna degustacija sira (mi smo uživali u odličnom lisnatom siru i kačamaku na Miškovoj farmi, u Lipovu, 13 kilometara od Kolašina), popust na određene robe i usluge...

Obavezan web sajt, Android i iPhone aplikacije

Miloš Petrović je mišljenja da bi projekat trebalo zaokružiti kreiranjem web sajta.

“Odlično je što se primarna priča o sjeveru Crne Gore bazira na geolokacijskoj društvenoj mreži Foursquare. Lokacije, mape i savjeti su fantastično kreirane i to je definitivno polazna osnova projekta. Ono što se mora kreirati, ukoliko želite bilo kakvu napredniju web promociju, jeste web sajt na kome će se naći sadržaj vezan za sve navedene lokacije na sjeveru”, kaže on.

Prema njegovim riječima, sajt bi “logično trebalo povezati sa Foursquare mapama i svim dodatnim informacijama i savjetima”.

Kao još jedan pravac razvoja, on predlaže kreiranje Android i iPhone aplikacije.

“Ako se fokusiramo na blogere i tviteraše možete naredne godine organizovati open turu, gdje bi blogeri i tviteraši mogli slobodno da se prijavljuju, a zatim da 20 do 30 odabranih posjeti krajeve sjevera po izboru”, predlaže on.

Mogućnosti projekta su praktično neograničene.

“Samo je nebo granica”, kaže Petra Slanič.

Promocija bi trebalo da je u rukama NTO ili lokalnih TO

Mogućnosti zaista jesu neograničene, ali - prije ili kasnije, kako dodaje, biće neophodno angažovati nekoga ko će biti zadužen za upravljanje listama (social media manager), a tu ulogu bi, prema njenom mišljenju, trebalo da preuzme neka javna institucija - lokalna turistička zajednica, Nacionalna turistička organizacija (NTO)...

Sudeći prema iskustvu nakon završenog konkursa za izradu Android aplikacija koje promovišu turističke potencijale Crne Gore, taj dio posla može biti na klimavim nogama.

Kada su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i kompanija tokom proljeća Telemont uputili javni poziv na koji je prijavljeno tridesetak, a nagrađeno 10 radova, ideja je bila da (makar) prvonagrađenu aplikaciju preuzme recimo NTO.

Dobro bi bilo povećati broj lokacija na kojima je dostupan Wi-Fi

Nažalost, niti je aplikacija koja je nagrađena sa 3.000 eura još dostupna u Google trgovini aplikacija (Google Play), niti se ko interesuje za preuzimanje - gotovog rješenja! Osim toga, izostala je i planirana promocija nagrađenog rada.

Promocija je neophodna svim projektima, pa i projektu Foursquare za razvoj sjevera. Za Petru Slanič sa iskustvom u odnosima sa javnošću i marketingu, to je najvažniji dio posla.

“Ture treba na sve načine predstaviti ciljnim grupama - promocija domaćoj struci se već desila, slijedi promocija stranim ciljnim tržištima”.

A kanali komuniciranja? Sve što možete zamisliti: društvene mreže, klasični mediji, sajmovi, konferencije, oglašavanje, partnerske institucije (turističke zajednice, turističke agencije, hoteli, kampovi...)...

“Mora se znati da ture postoje i mora biti poznato šta se to nudi turistima”.

I - dobro bi bilo povećati broj lokacija na kojima je dostupan Wi-Fi pristup internetu. A onda projekat može da, kaže Miloje Sekulić, bude nastavljen i na jugu...

Više posla za vodiče

Danas, nekoliko dana nakon odlaska sa Žabljaka, Miloje i ja se radujemo kad vidimo da se naš vodič Marko Andesilić čekira na nekoj lokaciji u gradu. A kaže da je nalog na Foursquareu kreiralo i nekoliko njegovih prijatelja.

"Promovisanje Žabljaka preko Foursquarea je dobra ideja, ali se mora dalje raditi na tome"

On je mišljenja da nije dovoljno da se o nekom kraju samo lijepo govori - potrebna je, kaže, dobra reklama, da se pokažu sve njegove ljepote. Marko kao vodič posao uglavnom dobija preko Turističke organizacije Žabljaka i nekoliko crnogorskih agencija. Očekuje da promocijom njegovog zavičaja na Foursquareu, te njegovom ličnom promocijom na toj mreži, i obim posla ubuduće bude veći.

"Promovisanje Žabljaka preko Foursquarea je dobra ideja, ali se mora dalje raditi na tome. Biće potrebno obuhvatiti sva četiri godišnja doba fotografijama i ponuditi turistima ono što je najbolje u zavisnosti od doba godine", kaže on, dodajući da će nastaviti da unosi zanimljive lokacije i savjetujući druge da koriste Forusquare i pokažu zanimljive stvari i predjele koje su vidjeli i koji ih okružuju”.

Blogovi sa više detalja

Kako teče projekat zadovoljni su i u Digitalizuj.me pokretu. Koordinatorka Sonja Dragović kaže da je u protekla tri mjeseca obavljeno mnogo posla i zahvaljujuje onima koji su pomogli u osmišljavanju ruta, te dobijanju informacija o njima: tu je nekoliko NVO i planinarskih društava čije je učešće u projektu je od velikog značaja - Natura i Highlander iz Kolašina, Hrid i Triton iz Plava, Expeditio iz Kotora, Gorska služba spasa sa Žabljaka.

"U narednom periodu poboljšaćemo već kreirane rute koristeći feedback koji smo dobili tokom i nakon ovog testiranja. Takođe, objavićemo blogove na našem i engleskom jeziku koji su napisani tako da svaku rutu objašnjavaju još detaljnije i donose još više zanimljivih priča iz regije kroz koju ruta prolazi. Planiramo i da podržimo sve one koji odluče da počnu da koriste Foursquare za promociju svoje turističke ponude nakon što su učestvovali u ovom projektu", kazala je ona.

Bonus video: