Kako će jedan "rog" i pametni telefon pomoći trudnicama

U zemljama u razvoju, svakog minuta od komplikacija tokom porođaja, u svijetu umre po jedna žena. Svake godine osam miliona beba umre prije ili tokom porođaja...
143 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2012. 11:06h

U Keniji je kvalitetna zdravstvena zaštita garantovana samo najbogatijima. No, aplikacija za pametne telefone, razvijena kao alternativa ultrazvuku u Africi, mogla bi to da promijeni, prenosi BBC.

"Ništa nismo mogli da čujemo", kaže Aron Tušabe, opisujući skoro svakodnevne situacije iz porodilišta glavne bolnice u Kampali - primitivnim drvenim stetoskopom (fetoskop) u ruci, Tušabe osluškuje rad srca bebe jedne trudnice.

Iako nije uspio čuti ništa, srećom, dijete je bilo zdravo. Ipak, fetoskop koji koristi je prilično primitivan uređaj u današnje vrijeme i nije dovoljan za obavljanje kvalitetne ljekarske prakse. Uređaj je nazvan Pinardov rog, po francuskom ljekaru koji ga je izumio u 19. vijeku. Pinardov rog zapravo može biti efikasan - njime je moguće odrediti starost fetusa, njegov položaj, te broj otkucaja srca ploda. Ali, da bi neko vladao tehnikom "očitavanja", treba mu mnogo godina prakse u korištenju tog uređaja.

U međuvremenu, u zemljama u razvoju, svakog minuta od komplikacija tokom porođaja, u svijetu umre po jedna žena, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija. Svake godine osam miliona beba umre prije ili tokom porođaja, ili tokom prve nedjelje života.

Ključ za rješenje tog problema, navode u UN, je briga o ženi tokom trudnoće, porođaja i prvih mjesec dana nakon porođaja.

Zahvaljujući statistici, te iskustvu u korišćenju Pinardovog roga, tri studenta računarskih nauka razmišljaju kako bi mogli da poboljšaju njegovu efikasnost.

U razvijenim zemljama, odgovor na to je ultrazvuk. No, ultrazvuci su skupi. Čak i ako bi bolnica mogla da priušti jedan, samo mali broj trudnica može sebi da priušti ultrazvučni pregled koji košta 10 dolara. U zemljama u kojima mnogi žive ispod granice siromaštva, to je mnogo novca.

Umjesto ultrazvuka, rješenje za siromašne zemlje bi mogao biti projekat WinSenga. Novi uređaj se i dalje sastoji od roga, ali sa vrlo osjetljivim mikrofonom iznutra. Uređaj se povezuje sa Winows pametnim telefonom, na kojem je instalirana aplikacija, koja tokom pregleda prikuplja podatke, kao što je puls fetusa, prenosi ih u telefon, gdje ih analizira.

Aplikacija je razvijena u saradnji sa ljekarima Unicefa. Dejvis Masiguzi, ljekar i savjetnik u Unicefu, kaže da je bio oduševljen idejom.

Tokom izrade projekta, savjetovao je autore aplikacije o medicinskim parametrima, procedurama i standardima koji moraju biti dio programa. Zahvajuljući ovako osmišljenom sistemu, babice mogu da putuju u ruralne krajeve i organizuju grupne preglede.

Autori projekta su ideju predstavili ranije ove godine na Microsoft manifestaciji Imagine Cup, čiji je cilj rješavanje problema u zemljama u razvoju. Tim traži potencijalne partnere i trenutno su u potrazi za finansijskom podrškom, kako bi mogli da počnu šestomjesečno testiranej sistema. Ako uspiju, WinSenga bi mogao da bude lansiran kao proizvod.

Tim kaže da je prerano govoriti o cijenama, ali su ohrabreni činjenicom da je cijena pametnih telefona u cijeloj Africi u padu, što njihov proizvod čini privlačnijim potencijalnim klijentima, navodi BBC.

Autori WinSenga projekta najavljuju i WinSenga Plus verziju, koja bi trebalo da pomogne majkama u periodu nakon porođaja. Njihov sistem je zasad samo urađen za Windows telefone, ali kažu da su spremni za pokretanje Android verzije, nakon čega će početi da rade i na verziji za iOS.

Upotreba mobilnih tehnologija u zdravstvu je relativno nova, navode autori, dodajući da će WinSenga i drugi slični projekti koji će se pojaviti na tržištu poboljšati zdravstvo i olakšati medicinskom osoblju posao. Biće, kažu, neohpdno uložitit u obuku kadrova, ali se ta ulaganja isplate na duže staze.

"Zajednice koje imaju zdrave majke su uopšte produktivnije", navode autori.

Bonus video: