Italija predstavila najbrži voz u Evropi

Najbrži voz u Evropi, italijanski super voz "Frecciarossa 1000" koji vozi brzinom od 400 kilometara na sat, predstavljen je sinoć na specijalizovanom sajmu u Berlinu
5 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 16:00h

"Frecciarossa 1000" (crvena strijela) prelaziće od 2014. godine 600 kilometara udaljenosti između Rima i Milana za dva sata i 20 minuta, što je za 40 minuta manje nego sada, objavio je list La Stampa. Voz je sagradio italijanski proizvođač "Ansaldo Breda", kompanija ćerka koncerna "Finmeccanica", u saradnji sa italijanskom filijalom kompanije "Bombardier".

Voz je dug 202 metra, sastoji se od osam vagona sa 465 mjesta, a novost je takođe da je riječ o najtišem vozu na svijetu.

Italijanske državne željeznice već su naručile 50 kompozicija "Crvene strijele", što predstavlja investiciju od 1,5 milijardi eura. Željeznice time žele da postanu konkurencija italijanskoj vazdušnoj kompaniji Alitalia, ali i privatnoj konkurenciji.

Privatna željeznička kompanija NTV najavila je da će od 3. oktobra proširiti svoju mrežu. Uz voz "Italo", koji saobraća između Milana i Napulja i pritom postiže brzinu veću od 300 kilometara na sat, NTV će ponuditi i liniju od Milana prema Padovi i Veneciji novim vozom, koji su italijanski mediji prozvali "Ferrari na šinama".

Bonus video: