Brajović: Djeca su nekad svjedoci da se u parlamentu vode žučnije rasprave

„Saznaćete šta smo sve mi stariji dužni da obezbijedimo kako bi omogućili da djeca imaju srećno djetinjstvo i mladost“, kazao je Brajović
102 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.11.2018. 12:18h

Dijalog i spremnost na dogovor ključni su za razvoj svake društvene zajednice i demokratije u njoj, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je danas, na sjednici Dječjeg parlamenta, rekao da bi djeca trebalo što prije da se upoznaju sa sadržajem Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima djeteta, kako bi znali koja su njihova prava i koje su obaveze svih država potpisnica konvencije, među kojima je i Crna Gora.

„Povodom obilježavanja 29 godina od usvajanja Konvencije UN o pravima djeteta danas Skupštinu činimo istinskim domom naše budućnosti“, naveo je Brajović.

On je podsjetio da je Generalna skupština UN-a Konvenciju usvojila 20. novembra 1989. godine.

„Saznaćete šta smo sve mi stariji dužni da obezbijedimo kako bi omogućili da djeca imaju srećno djetinjstvo i mladost“, kazao je Brajović.

Kako je naveo, Skupština je mjesto gdje se rasporavlja o najvažnijim pirtanjima u Crnoj Gori i gdje se donose zakoni i odluke važne za svakog građanina.

On je dodao da su djeca nekad svjedoci da se u parlamentu vode žučnije rasprave i da ponekad ima nerazumjevanja.

„Najvažnije je da se razgovara i da svi budemo svjesni važnosti tolerancije i dijaloga. Svi moramo da se učimo da prigrlimo različitosti i da o svemu otvoreno razgovaramo, dijalog i spremnost na dogovor su osnovni i ključni za razvoj svake društvene zajednice i demokratije u njoj“, rekao je Brajović.

On je poručio da svi imaju pravo na svoje mišljenje i posebnosti.

„Moramo učiti da se sa poštovanjem odnosimo prema svima koji imaju različito mišljenje“, dodao je Brajović.

On je poručio djeci parlamentarcima da nikada ne treba da se ustručavaju da pitaju sve što ne znaju i da istinski brane svoje stavove.

Bonus video: