Haker srušio GoDaddy

Gigant internet hostinga i DNS servisa pokleknuo je, izgleda, pod napadima DDoS iza kojih stoji jedan pripadnik Anonymousa
0 komentar(a)
GoDaddy, Foto: GoDaddy.com
GoDaddy, Foto: GoDaddy.com
Ažurirano: 11.09.2012. 19:10h

Sajtovi koji koriste usluge hostinga i DNS-a kompanije GoDaddy bili su u ponedjeljak veći dio dana nedostupni, nakon što je, haker upao u računarski sistem te kompanije i napravio haos.

Haker je odgovornost preuzeo koristeći korisnički nalog "Anonymous Own3r" na Tviteru, gdje je tačno opisao kako je GoDaddy izbacio s mreže napadom tipa DDoS, koji je mogao trajati satima ili danima. Učinio je to da bi testirao koliko je GoDaddy siguran a i zbog drugih razloga, koje nije naveo. Navodno je Brazilac.

U GoDaddy-ju su potvrdili probleme s pružanjem usluga korisnicima koji su počeli oko deset ujutro po lokalnom vremenu i trajali do pet poslijepodne istog dana.

Iz menadžmenta GoDaddy-ja nisu ni potvrdili, ali ni demantovali da je riječ o posljedicama hakerskog napada, piše CNET. Ljudi odgovorni za bezbjednost GoDaddy-ja nisu objavili podatke koliko je sajtova bilo nedostupno zbog napada, pa čak ni je li riječ o hiljadama ili milionima, kao ni jesu li u pitanju bili samo oni koji koriste hosting ili i oni koji koriste i DNS. Nadaju se da će više informacija imati tokom iduća 24 sata.

Broj sajtova pogođenih napadom mogao bi da bude ogroman. GoDaddy, inače poznat i po reklamama s ljepoticama bujnog poprsja, jedan je od najvećih internet servisa za hosting na svijetu, kao i najveći registar domena.

Isprva se mislilo da iza napada stoji haktivistički kolektiv Anonymous. Međutim, odgovornost je preuzeo jedan haker tvitnuvši da je djelovao sam. Brojne simpatizere Anonymousa, ujedno i korisnike usluga GoDaddyja, taj potez nije oduševio.

Bonus video: