Apple pobijedio: Samsung konkurentu mora da isplati milijardu dolara zbog kopiranja

Presuda bi mogla da dovede do zabrane prodaje ključnih proizvoda Samsunga
27 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 14:50h

Američki sud je presudio da je južnokorejska kompanija Samsung kopirala ključna obilježja izuzetno popularnih uređaja iPhone i iPad zbog čega američkoj kompaniji Apple mora da plati više od milijardu dolara odštete.

Presuda bi mogla da dovede do zabrane prodaje ključnih proizvoda Samsunga i vjerojatno će učvrstiti Appleovu dominaciju na tržištu mobilnih računara.

Sud u kalifornijskom gradu San Hozeu je manje od tri dana odlučivao o sedam Appleovih i pet Samsungovih tužbi za kršenje patentnih prava, što sugeriše da je devet članova porote imalo malo poteškoća u zaključivanju da je Samsung kopirao iPhone i iPad i u određivanju odštete u iznosu od milijardu i 51 milion dolara, prenosi agencija Rojters.

Apple i Samsung, dvije kompanije koje prodaju više od polovine pametnih telefona i tablet računara na svijetu, proteklih godinu su se sudski sporili u nekoliko zemalja oko patenata i dizajna njihovih proizvoda.

Sud u Seulu je ranije presudio da su obje strane odgovorne za kršenje patentnih prava i naložio Samsungu da zaustavi prodaju 10 proizvoda, uključujući i mobilni Galaxy S II, dok je američkoj kompaniji zabranio prodaju četiri proizvoda, među kojima i iPhonea 4.

Ipak, postupak u SAD-u, na najvećem i najuticajnijem tehnološkom tržištu, smatra se najvažnijim.

Borba između dvije kompanije počela je u 2011. kada je Apple tužio Samsung u više zemalja, optužujući južnokorejsku kompaniju za kopiranje iPhone i iPad, zbog čega je tražio 2,5 milijarde dolara odštete. Samsung je odgovorio protivtužbom.

Dvije kompanije su rivali, ali u isto vrijeme međusobno posluju u iznosu od pet milijardi dolara. Apple je, naime, Samsungov najveći kupac za mikroprocesore i druge djelove koje ugrađuje u svoje proizvode.

Američka porota je najveći dio avgusta provela slušajući svjedočenja i ispitivanja dokaza u prepunoj saveznoj sudnici u San Hozeu u blizini koje se nalazi sjedište Applea.

Advokati Applea optužili su južnokorejsku kompaniju da je krenula "prečacem" pošto je shvatila da ne može da drži korak s aameričkim konkurentom.

Samsung je, s druge strane, osporavao Appleu isključivo pravo na geometrijski dizajn, kao što su pravougaonici sa zaobljenim uglovima.

Odštetni zahtjev Applea su ocijenili smiješnim, a porotu su upozorili da bi presuda u korist Applea mogla da uguši konkurenciju i potrošačima smanji mogućnost izbora.

Inače, u junu ove godine holandski sud je presudio da Apple mora da plati odštetu Samsungu jer je neovlašćeno iskoristio patent vezan uz način na koji se mobilni, laptop i tablet računar spajaju na internet. Iznos odštete nije utvrđen, a biće određen prema zaradi od prodaje iPhonea i iPada u Holandiji.

Apple je odnedavno najvrednija kompanija na svijetu. Svrgnuo je Microsoft koji je to bio od 1999.

Galerija

Bonus video: