Facebook prepravio svoju aplikaciju za iPhone

"Cijela kompanija se trenutno fokusira na mobilne uređaje. To je ogromna promjena"
0 komentar(a)
Facebook, Foto: Gizbot.com
Facebook, Foto: Gizbot.com
Ažurirano: 25.08.2012. 09:24h

Facebook je u potpunosti prepravio svoju aplikaciju za iPhone i iPad, nakon što je kritikovan da je prespora i puna nedostataka.

Iz kompanije su javili da je nova verzija dva puta brža i mnogo pouzdanija.

Ranija verzija je bila pisana u HTML 5, internetskom programskom jeziku, a nova verzija za operativne sisteme iPhonea i iPada je pisana kodom podobnim za rad samo na ovim uređajima, kako bi se izbjegao jedan sloj procesuiranja.

"Aplikaciju smo radili ponovo iz korijena pa se sada pokreće mnogo brže. Fotografije se takođe otvaraju brže", rekao je Mik Džonson, menadžer proizvodnje.

Nova aplikacija Facebooka za iPhone je dio fokusiranja na tržište pametnih telefona i tableta. Firma mnogo novca ulaže u mobilni razvoj i zapošljava sve više inžinjerskih timova, koji se fokusiraju samo na mobilne aplikacije i igre.

"Cijela kompanija se trenutno fokusira na mobilne uređaje. To je ogromna promjena", kazao je Majk Šroepfer, potpredsjednik odsjeka za inžinjerstvo Facebooka.

Prve reakcije na novu aplikaciju su veoma pozitivne.

"Cijelo iskustvo je mnogo brže, interfejs je intuitivan i imate svu funkcionalnost kao i na običnoj internet stranici. Ovo je najbolja mobilna verzija Facebooka do sada", jedan je od komentara.

Bonus video: