Amerikanci grade Teslin muzej: Sakupili novac za samo nedjelju dana

U akciji je prikupljeno skoro 900.000 dolara, čime je premašen početni cilj da se za kupovinu imanja putem online akcije prikupi 850.000 dolara.
2 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2012. 08:34h

Za manje od nedjelju dana od početka kampanje "Napravimo već jednom taj prokleti Teslin muzej" organizatori akcije su uspjeli da ostvare cilj.

Veb sajt The Oatmeal je u saradnji sa partnerskim sajtom Indiegogo pokrenuo online kampanju čiji je cilj prikupljanje sredstava za kupovinu lokacije na kojoj se nekad nalazio Teslin toranj Vordenklajf, gdje je naučnik želio da sagradi postrojenje za bežični prenos energije.

U akciji je prikupljeno skoro 900.000 dolara, čime je premašen početni cilj da se za kupovinu imanja putem online akcije prikupi 850.000 dolara.

"Napravimo već jednom taj prokleti Teslin muzej" >>>

Vlasnik lokacije na kojoj se nekad nalazio 29 metara visok toranj i gdje je i danas Teslina laboratorija, imovinu je procijenio na 1,6 miliona dolara. Neprofitna organizacija koja je organizovala akciju prikupljanja sredstava je za kupovinu dobila i podršku države Njujork u iznosu od 850.000 dolara, za slučaj da uspiju da prikupe isto toliko novca.

The Oatmeal je akciju organizovao u želi da nekadašnju Teslinu laboratoriju pretvori u muzej Nikole Tesle, jer on u Sjedinjenim Državama ne postoji, uprkos sjajnim dostignućima slavnog naučnika.

Iako su prikupili dovoljno novca za kupovinu lokacije na kojoj će biti sagrađen muzej, u organizaciji koja je počela akciju navode da će biti potrebno još šest do 10 miliona dolara za samu izgradnju muzeja.

Mashable navodi da je u prosjeku za Teslin muzej uplaćivano 145.000 dolara po danu, 6.000 dolara po satu, odnosno da je uplaćivano po 100 dolara za minut. Doprinosi su pristigli iz 102 zemlje. Novac je dosad doniralo 20.000 ljudi.

Bonus video: