Novi rat oko patenata: Google pokušava da uništi Apple

Motorola je još 2010. godine podigla prvu tužbu protiv Applea, dok su iz Applea tada tvrdili da su Motorolini zahtjevi nerazumni
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2012. 09:49h

Posljednjih mjesec dana traje velika sudska parnica oko kršenja patenata između Applea i Samsunga koja bi, prema nekim IT stručnjacima, mogla odrediti budućnost tržišta pametnih telefona i tableta. Naime, ako konačna sudska odluka potvrdi Appleove tvrdnje da je Samsung kopirao iPhonea i iPad to će Appleu dati nova krila i vjerovatno će uslijediti nove tužbe protiv drugih mobilnih proizvođača čiji uređaji rade na Androidu, a ako se pokaže da je u pravu Samsung, onda možemo očekivati brojne nove tužbe protiv Applea.

Ali, dok čekaju rezultate sudske parnice sa Samsungom, u Appleu se, piše Dnevnik.hr, moraju pozabaviti novom tužbom koju je protiv njih podigao Google, odnosno kompanija Motorola Mobility koju je Google nedavno kupio.

Motorola je još ranije tužila Apple, a sada su podigli novu tužbu u kojoj tvrde da Kukova kompanija krši sedam njihovih patenata (među inima i patente vezane uz lokacijske podsjetnike, obavještenja o e-mailovima, kao i Siri aplikaciju), te traže zabranu uvoza iPhonea, iPada i Mac računara u SAD-u.

Jasno je koliko bi problema odluka o zabrani uvoza Appleovih proizvoda (koji se proizvode u Aziji) u SAD donijela ovoj kompaniji, pa na stranici Digital Trends navode da Google na ovaj način 'pokušava da uništi Apple'.

Iz Motorole su u zvaničnom saopštenju javnost napomenuli da se žele dogovoriti sa Appleom vansudskom nagodbom, ali kako u Appleu ne žele da sarađuju po pitanju licenciranja Motorolinih patenata ne ostaje im ništa drugo nego da svoje inovacije brane na sudu.

Samsung Galaxy Nexux ponovo u SAD, Apple ne odustaje: Kradu nas >>>

Samsung na tronu: iPhone poklekao pred konkurencijom >>>

S obzirom da se nisu mogli dogovoriti oko licenciranja, Motorola je još 2010. godine podigla prvu tužbu protiv Applea, dok su iz Applea tada tvrdili da su Motorolini zahtjevi nerazumni pa su odgovorili da Android kopira neke ključne patente iz iPhonea.

Na Bloombergu upozoravaju da je u prvom sporu između ovih kompanija sudac već donio preliminarnu odluku prema kojoj je Apple prekršio četiri Motorolina patenta pa bi tokom sljedeće sedmice trebalo da bude poznata i konačna odluka u ovom slučaju.

Apple povrijedio autorska prava Motorole? >>>

Suđenje u slučaju Applea i Samsunga te Motorolina tužba protiv Applea samo su nastavak tzv. 'patentnih ratova' na mobilnom tržištu, a iako mnogi stručnjaci, među njima i sudija Lusi Koh smatraju da bi odluke o licenciranju i korištenju patenata kompanije trebalo da dogovore same bez uplitanja suda, čini se da se to ipak neće desiti, pa u budućnosti možemo očekivati nove tužbe mobilnih kompanija oko kršenja patenata ili kopiranja izgleda Appleovih proizvoda.

Bonus video: