Opasan sigurnosni propust prijeti korisnicima iPhonea

Sigurnosni propust je prisutan još od prvog modela iPhonea i nije popravljen ni u posljednjoj testnoj verziji softvera iOS6
5 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2012. 09:53h

Jedan nezavisni istraživač za bezbjednost iz Velike Britanije je otkrio opasan sigurnosni propust u softveru Apple pametnog telefona. Prema njegovim navodima, taj propust bi korisnicima mogao da izazove velike probleme, jer bi putem njega hakeri i sajber kriminalci mogli da se dokopaju važnih ličnih podataka vlasnika iPhonea.

Propust je, kako navodi Huffington Post, pronađen u softveru za SMS poruke, a hakeri bi putem njega mogli da šalju poruke predstavljajući se kao druge osobe – kao članovi porodice, banaka...

Iskorištavajući taj propust hakeri bi tako vlasnicima iPhonea mogli da pošalju poruku koja izgleda kao da je šalje neko blizak vlasniku telefona.Zlonamjernik bi tako putem poruke mogao da kaže kako mu hitno treba novac i da traži da ga dobije putem mobilnog bankarstva. Osim toga, zlonamjernik može da traži od vlasnika telefona i podatke kao što su broj kartice ili PIN.

Oni koji žele da zloupotrijebe ovaj propust mogli bi da se predstave i kao banka i mogli bi da u poruci navedu lažni link do veb stranice na kojoj će vlasnik telefona ostaviti broj kartice. a taj način, hakeri i sajber kriminalci bi lako došlo do tuđih ličnih podataka koje lako mogu da iskoriste da dođu do novca.

Sigurnosni propust je, kako se navodi, prisutan još od prvog modela iPhonea i nije popravljen ni u posljednjoj testnoj verziji softvera iOS6.

Bonus video: