Zahvalnica herojima sa pravopisnom greškom: Skidaju je i naručuju novu

U tekstu na našem jeziku, u riječi "herojima", slovo I je napisano ćirilicom "herojима"
107 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 15:19h

Na Trgu Mića Pavlovića u hercegnovskom Starom gradu nedavno je postavljena mesingana tabla sa natpisom Herojima pomorskih bitaka na Jadranskom moru na našem, ruskom i engleskom jeziku.

U tekstu na našem jeziku, u riječi "herojima", slovo I je napisano ćirilicom "herojима", na što je upozorio čitalac "Vijesti".

Tablu je na kompleksu poznatom kao Marka Cara koji je vlasništvo ruske firme Slovenska alijansa postavio njen direktor Aleksandar Beljakov.

“Želja nam je bila da odamo počast svim pomorcima herojima bez obzira na vrijeme u kome su živjeli, naciju ili vjeroispovjest”, objašnjava Beljakov.

Bio je zatečen kada je upozioren na pravopisnu grešku na tabli i obećao da će je već u četvrtak skinuti sa zida i naručiti novu.

Dozvolu za postavljanje tabli izdaje opštinski Sekretarijat za stambeno komunalne poslove, a realizuje JP Stambeno komunalno iz koga je "Vijestima" saopšteno da nisu dobili nalog za postavljanje table sa natpisom Herojima pomorskih bitaka na Jadranskom moru.

Slovenska alijansa je prije šest godina od Fonda za reformu sistema odbrane tadašnje SRJ, za kompleks Marka Cara površine 377 kvadratnih metara i dva ruševna objekta od 791 metar kvadratni, platili 255 hiljada eura.

Kompleks se nalazi u najljepšem dijelu Starog grada odakle se pruža pogled na ulaz u Boko Kotorski zaliv, ispod je crkve Sv Jeronima, zgrade Muzičke škole, a u blizini tvrdjave Forte mare i javne saobraćajnice.

Krajem 19 vijeka na tom mjestu bila je kasarna Austrougarske vojske, a kasnije vojske Kraljevine Jugoslavije. Nakon Drugog svjetskog rata u tim objektima radilo je Stambeno preduzeće, a u zemljotresa 1979. godine građevine su oštećene, a nakon toga i napuštene.

Rusi bi do kraja godine trebalo da na tom mjestu završe kompleks koji će imati galerije, izložbeni prostor, 12 apartmana i art kafe. Njveći dio već je završen i u njemu i ovog ljeta borave poznate ličnosti iz ruskog javnog života.

U kompleksu koje je vlasništvo Slovneske alijanse trebalo bi da bude uređeno i arheološko nalazište. To najveće arheološko nalazište otkriveno je prije tri godine prilikom radova na rekonstrukcije bivše Austrougarske kasarne na čijem je mjestu u 16. vijeku bila i kapucinska bolnica.

Riječ je o fragmentu istočnog bedema iz najranijeg perioda turske vladavine gradom.

Slovenska alijansa je vlasnik i zgrade i dvorišta bivšeg Doma JNA koji će sačinjavati jedinstven kompleks sa onim Marka Cara.

Galerija

Bonus video: