Google kreće u rat protiv pirata

Google uvodi promjene u svom sistemu pretraživanja koje su usmjerene protiv piratskih sajtova koji će u budućnosti biti lošije rangirane među rezultatima pretraživanja
4 komentar(a)
Google, Foto: Google
Google, Foto: Google
Ažurirano: 13.08.2012. 18:10h

Google će uskoro početi sa izmjenama u prikazivanju rezultata pretraživanja koje su usmjerene protiv piratskih sajtova. Sajtovi sa "spornim" materijalom u budućnosti se više neće prikazivati pri vrhu rezultata pretraživanja, već će naglasak biti stavljen na sajtove na kojima se pjesme i filmovi, koji su najčešća meta pirata, mogu legalno nabaviti.

Sada, kada korisnici budu tražili neku pjesmu, album, seriju ili film, Google će prvo prikazati sajtove na kojima se ovaj sadržaj može legalno kupiti, dok će piratske web stranice s muzikom i filmovima biti lošije rangirane pa će trebati puno više 'guglanja' kako bi se došlo do njih.

Prošle sedmice je zaposleni u Google-u, Amit Singhal, na službenom blogu kompanije napisao da će rezultate pretraživanja mijenjati zavisno od upozorenja za uklanjanje piratskog sadržaja sa interneta pa će sajtovi s većim brojem ovakvih upozorenja biti lošije rangirani, odnosno pri dnu liste pretraživanja. Singhal dodaje da je Google samo u posljednjih 30 dana primio zahtjeve da ukloni više od 4,3 miliona stranica sa interneta, što je više nego što su primili u cijeloj 2009. godini.

Na "Huffington Post"-u kažu da je Google bio među brojnim kompanijama koje su ove godine ustale protiv zakona koji bi vladama i velikim kompanijama omogućio kontrolu sadržaja i gašenje sajtova na kojima se nalazi piratski sadržaj, a sa ovim potezom sada izlaze u susret organizacijama poput RIAA-e i MPAA-e koje zastupaju prava muzičara i filmadžija i godinama se bore protiv piraterije i internet sajtova koji promovišu pirateriju.

Ove su promjene jedna od najvećih proaktivnih mjera koje je Google ikada primijenio u borbi protiv piraterije, a na nekim internet stranicama pominje se kako je ovo samo još jedan korak prema cenzuri interneta i da će imati sličan efekt kakav su trebali da donesu zakoni poput SOPA-e i PIPA-e.

Bonus video: