Novi projekat Kim Dotkoma

Ono što je sigurno je da Dotkom i njegov tim imaju dovoljno vremena za razradu ove ideje, obzirom da je saslušanje o izručenju američkom pravosuđu najavljeno tek za mart iduće godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 02:31h

Osnivač ukinutog Megauploada, Kim Dotkom najavio je kako će njegov novi “super odličan” projekt Megabox, koji je već u naznakama kontroverzan koliko i ambiciozan, krenuti ove godine.

Naime, Dotkom, koji trenutno šeta Novim Zelandom nakon što je pušten iz zatvora uz garanciju, vrijeme krati planiranjem i pripremom servisa koji će ponuditi sasvim novi model slušanja i preuzimanja muzike preko interneta.

Megabox će omogućiti umjetnicima da svoju muziku prodaju direktno korisnicima. Servis je doduše već bio u najavi i prije nego je Dotkom uhapšen zbog prevare, reketarenja i krađe autorskih prava.

90 % zarade muzičarima

Stranica koja će omogućiti umjetnicima da zadrže 90 % zarade umjesto da dio ide posrednicima i dio izdavačima navodno je uznemirila mnoge velike izdavačke kuće.

Štoviše, kako je rekao Dotkom, razvijen je i sistem pod imenom Megakey koji će omogućiti da umjetnici zarađuju čak i onda kad korisnici njihovu muziku skidaju besplatno. Navodno je testiran i radi.

Ono što je sigurno je da Dotkom i njegov tim imaju dovoljno vremena za projekat, obzirom da je saslušanje o njegovom izručenju američkom pravosuđu najavljeno tek za mart iduće godine.

Bonus video: