I ombudsman će utvrditi da li je bilo torture u ZIKS-u

“Povodom incidenta koji se dogodio u Zatvoru za kratke kazne (zatvoreni dio) između trojice zatvorenika i službenika obezbjeđenja, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore pokrenuo je postupak po sopstvenoj inicijativi. Do okončanja ispitnog postupka i donošenja mišljenja, ne možemo saopštiti više informacija”, navodi se u odgovoru zaštitnika na pitanja “Vijesti”
118 pregleda 2 komentar(a)
ZIKS, Foto: Boris Pejović
ZIKS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.11.2018. 17:06h

Zaštitinik ljudskih prava i sloboda pokrenuo je juče postupak kako bi utvrdio da li je prilikom posljednjeg incidenta u spuškom Kazneno-popravnom domu došlo do torture i kršenja prava zatvorenika.

Trojica osuđenika u četvrtak veče napala su dvojicu čuvara Zatvora za kratke kazne nakon čega su ostali službenici obezbjeđenja primijenili silu kako bi savladali osuđenike.

“Povodom incidenta koji se dogodio u Zatvoru za kratke kazne (zatvoreni dio) između trojice zatvorenika i službenika obezbjeđenja, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore pokrenuo je postupak po sopstvenoj inicijativi. Do okončanja ispitnog postupka i donošenja mišljenja, ne možemo saopštiti više informacija”, navodi se u odgovoru zaštitnika na pitanja “Vijesti”.

Povodom tog incidenta istragu je pokrenuo i državni tužilac, a iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva saopštili su da se trenutno prikupljaju dokazi.

“Povodom predmetnog događaja je obaviješten državni tužilac, nakon čega je formiran predmet, u kojem se prikupljaju dokazi, radi rasvetljavanja svih činjenica važnih za krivični postupak. U cilju zaštite interesa postupka, ne možemo dati više podataka”, saopštila je “Vijestima” portaprolka ODT-a Danka Ivanović-Đerić.

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) tvrde da su starješini te institucije dostavljeni izvještaji o upotrebi sredstava prinude, “na osnovu kojih će (on) dati ocjenu o opravdanosti i pravilnosti” upotrebe.

Oni su “Vijestima” odgovorili da je zatvorski ljekar pregledao zatvorenike koji su učestvovali u incidentu, dok su o događaju obavijestili i danilovgradsku policiju.

“Nakon što je savladan otpor zatvorenika i izvršen njihov premještaj u druge prostorije, o upotrebi sredstava prinude, u skladu sa zakonskom procedurom, obaviješten je ljekar, koji je izvršio ljekarski pregled zatvorenika, dok su službenici obezbjeđenja koji su zadobili tjelesne povrede upućeni u Klinički centar Crne Gore. O navedenom događaju, bez odlaganja, obaviještena je Uprava policije OB Danilovgrad, čiji službenici u saradnji sa nadležnim tužilaštvom u kontinuitetu preduzimaju radnje i mjere iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje su u vezi sa predmetnom incidentnom situacijom”, piše u odgovoru ZIKS-a.

Tvrde da je incident počeo kada je 15. novembra (četvrtak) oko 22 časa jedan zatvorenik prijavio je da je maltretiran od strane više drugih zatvorenika sa kojima je smješten u istoj prostoriji.

“Postupajući po navedenoj pritužbi zatvorenika, službenici obezbjeđenja ušli su u sobu u kojoj je imenovani zatvorenik smješten sa još sedam zatvorenika, radi prikupljanja saznanja o navedenom događaju. Tom prilikom došlo je do napada na službena lica od strane tri zatvorenika i nanošenja tjelesnih povreda dvojici službenika. U cilju odbijanja protivpravnog napada na službena lica i savladavanja otpora, službenici obezbjeđenja upotrijebili su sredstva prinude”, saopšteno je iz ZIKS-a.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, zatvorenici su se naoružali posuđem, metalnim šipkama i drugim predmetima dostupnim u ćeliji, znajući da će prema prijavi njihovog cimera čuvari doći u njihovu ćeliju. Nakon što su povrijedili dvojicu stražara, ostatak obezbjeđenja je ugušio otpor zatvorenika koristeći sredstva prinude, a najviše pomoću takozvanih “biber sprejeva”.

Bonus video: