Mobilescope će vaše lične podatke učiniti bezbjednijim

Mobilescope nadgleda sve podatke koje aplikacije prenose i upozorava korisnika ukoliko osjetljive informacije, kao što su korisničko ime ili e-mail, budu zloupotrijebljeni
0 komentar(a)
mobilni telefon, mobilni operater, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, mobilni operater, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.08.2012. 15:06h

Jedan od razloga što koristimo aplikacije na pametnim telefonima jeste što mogu da nam olakšaju svakodnevne aktivnosti. Sa druge strane, postoji bojazan među korisnicima da koristeći ih, svoje lične podatke stavljaju na uvid javnosti i dovode sebe u opasnost.

Mobilescope je servis kojim bi te stvari mogle biti promijenjene, piše Mashable.

Mobilescope nadgleda sve podatke koje aplikacije prenose i upozorava korisnika ukoliko osjetljive informacije, kao što su korisničko ime ili e-mail, budu zloupotrijebljeni.

Alatka radi na različitim operativnim sistemima - na Androidu, iOS, Black Berry uređajima, kao i na WIndowsima.

Autor Mobilescopea je Aškan Soltani, koji je je sistem kreirao sa Dejvidom Kempbelom i Alom Kortesijem, osvojio je nagradu Wall Street Journala za najbolji servis za zaštitu privatnosti u aprilu. Usluga je sada u beta verziji i njeno testiranje je dozvoljeno ograničenom broju korisnika.

Nakon što se korisnik prijavi za korištenje usluge, Mobilescopeu se pristupa putem web stranice, a ne kao kroz druge aplikacije instalirane na mobilnom uređaju.

Korisnik potom određuje koji su to osjetljivi podaci za koje želi da dobije obavještenje o mogućoj zloupotrebi (broj telefona, e-mail, korisničko ime...).

Sistem je, navode autori, jednostavan, čak i za korisnike koji ne vladaju posebnim vještinama u oblasti informacionih tehnologija.

Bonus video: