PLAĆAJU SVI - OD KUPCA DO PROIZVOĐAČA

EU se obračunava sa manipulatorima kilometražom

Procjenjuje se da manipulacija sa kilometražom kod polovnih automobila košta EU od 5,6 do 9,6 milijardi eura godišnje
5 komentar(a)
automobil, auto, saobraćaj, Foto: Shutterstock
automobil, auto, saobraćaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2018. 05:55h

Evropska komisija izglasala je prošle sedmice izvještaj o manipulacijama sa brojačima kilometara prilikom prodaje polovnih automobila u kojem se predlažu zakonska i druga rješenja za sprečavanje ove široko rasprostranjene prakse.

Jedan od predloga je i da se ovaj vid prevare odredi kao krivično djelo u Evropskoj uniji.

Istraživanja pokazuju da je u EU između pet i 12 odsto polovnih automobila podvrgnuto smanjivanju kilometraže, dok je taj procenat van granica EU čak do 50 odsto.

Procjenjuje se da manipulacija sa kilometražom kod polovnih automobila košta EU od 5,6 do 9,6 milijardi eura godišnje, što u lancu plaćaju svi od kupca, preko trgovca do osiguranja i samog proizvođača.

Kupci ne samo što plaćaju više novca nego što vrijedi polovni automobil, već im brzo rastu troškovi popravake i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na putevima, te više zagađuju.

Evropski parlament zatražio je strože mjere kako bi se ove manipulacije ograničile i dao niz preporuka koje bi trebalo da smanje štetu u ovoj grani privreda.

Jedna od tih mjera je i formiranje evropske baza podataka koja objedinjuje informacije o kilometraži vozila na osnovu redovnih čitanja kilometraže tokom tehničkih pregleda, i intergracija boljih tehničkih rešenja od strane proizvođača, kao što su poboljšanje kriptografske zaštite brojača kilometara i razvijanje sistema prepoznavanja manipulacije.

Parlament od država članica traži i da se prevare u vezi sa brojačima kilometara tretiraju kao kazneno djelo za osobu koja traži izmjenu stanja brojača i osobu koja izvrši izmjenu.

Belgija i Holandija su uspostavile baze podataka u kojima se čuvaju podaci kilometraže sa periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara, pa su ove dvije zemlje skoro u potpunosti iskorijenile ovaj vid prevare.

Naravno, najveći problem je u prekograničnoj prevari, pa Evropski parlament traži da se slično rješenje preslika na kompletan kontinent jer samostalne nacionalne inicijative ne mogu da spriječe ovu manipulaciju.